Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

"Polskie Smaki" po raz szósty

13.05.2010

Producenci tradycyjnej żywności z Mazowsza, Małopolski i Podlasia wzięli udział w Dniach Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, które 12 i 13 maja odbywały się na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. W otwarciu wziął udział członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Waldemar Roszkiewicz.

Swoje wyroby zaoferowali producenci z województwa mazowieckiego. Tradycyjny charakter zachowała tu znaczna część przetwórstwa spożywczego. Podstawową grupę wystawców stanowili producenci nagrodzeni w III edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród produktów tradycyjnych naszego regionu nie zabrakło miodów i produktów pszczelarskich, pieczywa, psiwa kozicowego czy skcecków z cebulą i czosnkiem.

Amatorzy tradycyjnych regionalnych produktów, których wytwarzanie oparte jest na naturalnych składnikach i tradycyjnych recepturach mogli zaopatrzyć się w ciechanowski krzepiak, makaron radziwiłłowski, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne wędliny i ciasta.

Pierwszego dnia wyróżniającym się producentom wręczono odznaki „Zasłużony Dla Rolnictwa” oraz puchary ministra rolnictwa i rozwoju wsi w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oprócz wystawców reprezentujących tradycje kulinarne regionów, produkty o charakterze tradycyjnym oferowało również dziesięć podmiotów działających na codzień na Praskiej Giełdzie Spożywczej oraz osiemnaście firm z całego kraju, wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, przyznanym przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Znak „Poznaj Dobrą Żywność” jest w Polsce przyznawany po wstąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej. Otrzymują go produkty żywnościowe o ściśle określonej wysokiej jakości oraz wiarygodności pochodzenia surowców, z których są wytworzone. Znak przyznawany jest na okres trzech lub pięciu lat. Dodatkową atrakcją pierwszego dnia „Polskich Smaków” było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu.

Drugiego dnia imprezy wystawcy wzięli udział w spotkaniach informacyjnych dotyczących pozyskania środków finansowych z funduszy publicznych a także dotyczących programu „Poznaj Dobrą Żywność”.

Patronat honorowy nad wystawą objął m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009