- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
"Polskie Smaki" po raz szósty
Producenci tradycyjnej żywności z Mazowsza, Małopolski i Podlasia wzięli udział w Dniach Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, które 12 i 13 maja odbywały się na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. W otwarciu wziął udział członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Waldemar Roszkiewicz.
Swoje wyroby zaoferowali producenci z województwa mazowieckiego. Tradycyjny charakter zachowała tu znaczna część przetwórstwa spożywczego. Podstawową grupę wystawców stanowili producenci nagrodzeni w III edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród produktów tradycyjnych naszego regionu nie zabrakło miodów i produktów pszczelarskich, pieczywa, psiwa kozicowego czy skcecków z cebulą i czosnkiem.
Amatorzy tradycyjnych regionalnych produktów, których wytwarzanie oparte jest na naturalnych składnikach i tradycyjnych recepturach mogli zaopatrzyć się w ciechanowski krzepiak, makaron radziwiłłowski, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne wędliny i ciasta.
Pierwszego dnia wyróżniającym się producentom wręczono odznaki „Zasłużony Dla Rolnictwa” oraz puchary ministra rolnictwa i rozwoju wsi w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oprócz wystawców reprezentujących tradycje kulinarne regionów, produkty o charakterze tradycyjnym oferowało również dziesięć podmiotów działających na codzień na Praskiej Giełdzie Spożywczej oraz osiemnaście firm z całego kraju, wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, przyznanym przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Znak „Poznaj Dobrą Żywność” jest w Polsce przyznawany po wstąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej. Otrzymują go produkty żywnościowe o ściśle określonej wysokiej jakości oraz wiarygodności pochodzenia surowców, z których są wytworzone. Znak przyznawany jest na okres trzech lub pięciu lat. Dodatkową atrakcją pierwszego dnia „Polskich Smaków” było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu.
Drugiego dnia imprezy wystawcy wzięli udział w spotkaniach informacyjnych dotyczących pozyskania środków finansowych z funduszy publicznych a także dotyczących programu „Poznaj Dobrą Żywność”.
Patronat honorowy nad wystawą objął m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.