- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie wojewódzkim dziesiątej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Organizatorami konkursu w etapie wojewódzkim jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych oraz potrawach wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Istotne jest również poszukiwanie produktów i potraw specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Wybór laureatów konkursu odbywa się dwuetapowo, tj. na poziomie regionalnym oraz na poziomie ogólnopolskim, który zakończony zostanie wręczeniem nagrody konkursu - PERŁY.
Szeroka formuła konkursu pozwala na uczestnictwo w następujących kategoriach:
- produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
- produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
- napój regionalny;
- inny produkt regionalny;
- cześć gastronomiczna.
Konkurs jest bezpłatny dla uczestników na etapie regionalnym. Finaliści otrzymują uprzywilejowaną pozycję przy wyborze ofert na uczestnictwo w organizowanych bądź współorganizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego imprezach promocyjnych. Ponadto finalistom regionalnym przysługuje prawo udziału w etapie ogólnopolskim, w którym Krajowa Kapituła Konkursowa spośród produktów nominowanych w regionach przyznaje nagrodę konkursu PERŁA. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbędzie się w Poznaniu w czasie targów Polagra Food we wrześniu 2010 r.
Finał regionalny dziesiątej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo zaplanowany jest na 5 czerwca 2010 r. podczas imprezy plenerowej Poznajemy Smaki Mazowsza w Parku Kultury w Powsinie.
Wolę uczestnictwa w konkursie poprzez wypełnione karty zgłoszeń produktu lub potrawy należy przesłać na adres:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, 00-002 Warszawa, ul. Świętokrzyska 20 z dopiskiem: „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów" bądź e-mailem na adres: izba@produktyregionalne.pl najpóźniej do 26 maja 2010 r.
Regulamin X edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”