Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Cykl „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny”

03.12.2014

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zakończył kolejny z pięciu cykli  organizowanych w ramach realizacji Planu Działania Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim na lata 2014-2015. Cykl pod nazwą  „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” obejmował osiem konferencji:

11 września w Ostrołęce, 16 września w Warszawie, 21 września w Płońsku,
23 września
w Siedlcach, 7 października w Wiskitkach, 8 października w Płocku, 15 października w Radomiu i 28 listopada w Płońsku. Poruszane tematy to: ,,Produkt tradycyjny wysokiej jakości - skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta oraz „Produkt tradycyjny w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności”.

Oprócz uzupełnienia wiedzy i zapoznania się z technologicznymi i prawnymi nowościami, uczestnicy konferencji poznali przykłady dobrych praktyk oraz wzorców, które funkcjonują i sprawdzają się na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego, a zostały wprowadzone przy udziale środków finansowych pochodzących z SPO 2004 – 2006 oraz PROW 2007 – 2013. Podsumowaniem cyklu „Żywność- produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” było spotkanie z praktykami. Swoje dokonania  przedstawili miedzy innymi gospodarze i przedsiębiorcy Adrianna Machnacz – Młyn Gąsiorowo, gm. Świercze, pow. pułtuski, Paweł Surażyński – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SurażPol” z Regimina, pow. ciechanowski, Adam Piotrkowski – producent miodów z Żuromina, pow. żuromiński, Tomasz Rachocki – rolnik ze wsi Turza Mała, Violetta i Dariusz Marcinowscy z gminy Puszcza Mariańska oraz Peter
i Ewa Smuk Stratenwerth – Gospodarstwo Ekologiczne „Grzybów”.

Wykładowcami lub animatorami kolejnych tematów podczas 8 konferencji byli: prof. dr hab. Andrzej Pisula – ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dr hab. Krzysztof Dasiewicz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Iwona Grochocka - Powiatowy Inspektorat Weterynarii    w Ostrołęce, lek. wet. Dorota Bieniecka z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie, Krzysztof Zaniewski  z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Wanda Lipińska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Płońsku, Zbigniew Rudnicki – powiatowy lekarz weterynarii w Płońsku, mgr inż. Anna Oklesińska z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego, mgr inż. Maria Ratyńska ze Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Siedlcach, lekarz weterynarii Monika Pałyszka, starszy inspektor weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym w Żyrardowie oraz lek. wet. Jacek Gruszczyński z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Płocku. W Wiskitkach dyskusjom przysłuchiwał się wójt gminy Franciszek Grzegorz Miastowski.

 

Od strony organizatorów nad stroną merytoryczną i organizacyjną czuwali pracownicy działu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki poszczególnych Oddziałów i centrali MODR.

 

W konferencjach udział brali Andrzej Kamasa dyrektor MODR Warszawa i Agata Sosińska – zastępca dyrektora MODR oraz dyrektorzy i doradcy Oddziałów, na których terenie odbywały się spotkania.

Konferencje potwierdziły potrzebę tego rodzaju spotkań z przedstawicielami świata nauki, którzy dostarczają rolnikom wiedzy niezbędnej do przetwarzania własnej produkcji.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009