- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Cykl „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny”
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zakończył kolejny z pięciu cykli organizowanych w ramach realizacji Planu Działania Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim na lata 2014-2015. Cykl pod nazwą „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” obejmował osiem konferencji:
11 września w Ostrołęce, 16 września w Warszawie, 21 września w Płońsku,
23 września w Siedlcach, 7 października w Wiskitkach, 8 października w Płocku, 15 października w Radomiu i 28 listopada w Płońsku. Poruszane tematy to: ,,Produkt tradycyjny wysokiej jakości - skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta oraz „Produkt tradycyjny w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności”.
Oprócz uzupełnienia wiedzy i zapoznania się z technologicznymi i prawnymi nowościami, uczestnicy konferencji poznali przykłady dobrych praktyk oraz wzorców, które funkcjonują i sprawdzają się na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego, a zostały wprowadzone przy udziale środków finansowych pochodzących z SPO 2004 – 2006 oraz PROW 2007 – 2013. Podsumowaniem cyklu „Żywność- produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” było spotkanie z praktykami. Swoje dokonania przedstawili miedzy innymi gospodarze i przedsiębiorcy Adrianna Machnacz – Młyn Gąsiorowo, gm. Świercze, pow. pułtuski, Paweł Surażyński – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SurażPol” z Regimina, pow. ciechanowski, Adam Piotrkowski – producent miodów z Żuromina, pow. żuromiński, Tomasz Rachocki – rolnik ze wsi Turza Mała, Violetta i Dariusz Marcinowscy z gminy Puszcza Mariańska oraz Peter
i Ewa Smuk Stratenwerth – Gospodarstwo Ekologiczne „Grzybów”.
Wykładowcami lub animatorami kolejnych tematów podczas 8 konferencji byli: prof. dr hab. Andrzej Pisula – ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dr hab. Krzysztof Dasiewicz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Iwona Grochocka - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrołęce, lek. wet. Dorota Bieniecka z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie, Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Wanda Lipińska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Płońsku, Zbigniew Rudnicki – powiatowy lekarz weterynarii w Płońsku, mgr inż. Anna Oklesińska z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego, mgr inż. Maria Ratyńska ze Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Siedlcach, lekarz weterynarii Monika Pałyszka, starszy inspektor weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym w Żyrardowie oraz lek. wet. Jacek Gruszczyński z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Płocku. W Wiskitkach dyskusjom przysłuchiwał się wójt gminy Franciszek Grzegorz Miastowski.
Od strony organizatorów nad stroną merytoryczną i organizacyjną czuwali pracownicy działu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki poszczególnych Oddziałów i centrali MODR.
W konferencjach udział brali Andrzej Kamasa dyrektor MODR Warszawa i Agata Sosińska – zastępca dyrektora MODR oraz dyrektorzy i doradcy Oddziałów, na których terenie odbywały się spotkania.
Konferencje potwierdziły potrzebę tego rodzaju spotkań z przedstawicielami świata nauki, którzy dostarczają rolnikom wiedzy niezbędnej do przetwarzania własnej produkcji.