- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja pszczelarska w województwie mazowieckim
W dniu 26 września 2014 r. w Płońsku odbyła się konferencja o tematyce pszczelarskiej pt.: „Pszczoła miodna Apis mellifera i dzikie pszczołowate – ich znaczenie w zachowaniu bioróżnorodności na terenach wiejskich i w produkcji rolniczej” zorganizowana przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, dofinansowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Konferencja skierowana była do rolników, pszczelarzy, sadowników oraz mieszkańców obszarów wiejskich z terenu województwa mazowieckiego. Podczas konferencji wystąpiło 4 wykładowców o uznanym w środowisku pszczelarskim
i naukowym dorobku badawczym, którzy omówili choroby pszczół wynikające
z działań rolniczych, zagrożenia dla środowiska występowania pszczoły miodnej Apis Mellifera oraz innych dzikich pszczołowatych (trzmiele, pszczoły samotnice) żyjących na terenach wiejskich oraz sposoby zapobiegania tym zagrożeniom.
Tematy wykładów:
· „Znaczenie pszczoły miodnej w zapylaniu upraw rolniczych oraz zdrowiu człowieka” - dr inż. Piotr Michalik – Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Płock
· „Czy z neonikotynidami da się żyć?” - lek. wet. Artur Arszułowicz - Państwowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Łomży
· „Pszczoła nie tylko miodna. Bioróżnorodność dziko żyjących zapylaczy” -
mgr inż. Przemysław Miarka - specjalista ds. pszczelarstwa
· „Całoroczna gospodarka w pasiece” - inż. Czesław Korpysa - Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Łowiczu
Zwrócono uwagę na problematykę prawidłowego stosowania środków ochrony roślin, w tym prawidłowy sposób oprysków, zachowanie terminów karencji i prewencji. W ramach wykładów zwrócono również uwagę na zachowanie pasów zieleni między polami (miedze), zadrzewień śródpolnych, kamienisk, będących miejscem zamieszkania dzikich pszczołowatych np. trzmieli oraz będących źródłem naturalnego pożytku pszczelego.
Podczas konferencji odbyła się degustacja potraw i produktów tradycyjnych, które zostały wytworzone z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw rolnych bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Dla uczestników przygotowano m.in. przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne takie jak: szynka , kiełbasa, polędwica, baleron, kiełbasa szynkowa, salceson biały, kaszanka, pasztetowa oraz pasztety. Dużym zainteresowaniem cieszyła się nagrodzona i wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych ,,skołatowska słoninka – przysmak myśliwego”. Przygotowana deska nagrodzonych wędlin i wyrobów garmażeryjnych cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Restauracja ,,Poświętne” oprócz nagrodzonego żurku i pierogów z mięsem przygotowała wiele smakowitych potraw między innymi babkę ziemniaczaną z sosem pieczarkowym, gulasz warzywny, sałatki, surówki, napój z mięty i miodu. Uczestnicy konferencji mogli się przekonać jak prezentują się produkty i potrawy tradycyjne oraz jak smakują specjały Północnego Mazowsza.