- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mazowsze na VII Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej „NATURA FOOD” w Łodzi.
W dniach 3-5 października br. w Łodzi odbyły się VII Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD. Stoisko Samorządu Województwa Mazowieckiego liczyło 130m2 , na którym grupa 16 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych. Można było skosztować tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędzone ryby, tłoczone soki owocowe, przyprawy, zioła, nalewki, miody. Targi w Łodzi to jedno z ważniejszych wydarzeń branży ekologicznej żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W tegorocznej edycji imprezy przedstawiono szeroką ofertę wystawienniczą oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach ekologicznego trybu życia.
Miłym akcentem podczas trwania targów było rozstrzygniecie ogólnopolskiego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”, gdzie pamiątkowy dyplom i statuetkę otrzymali Państwo Sabina i Mieczysław Mąka z Kurpi, właściciele gospodarstwa ekologicznego. Targom towarzyszyło szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów.
Łódzkie targi przyciągnęły ponad 300 wystawców i 10 tysięcy zwiedzających byli wśród nich przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności wysokiej jakości
z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Austrii, Republiki Czeskiej, Niemiec, Bułgarii.
Województwo Mazowieckie zaprezentowało nie tylko regionalne i tradycyjne produkty, ale także foldery i materiały promocyjne przedstawiające ofertę turystyczno-kulturalną całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków Województwa. Mazowieckie stoisko przyciągało kolorystyką i cieszyło się dużym powodzeniem wśród zwiedzających.
Projekt VII Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD” został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.