Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Regionalne (przy)smaki

02.10.2014

Smaki Regionów 2014 w halach Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbywające się w dniach 27–30 września to kolejny udany występ mazowieckich producentów produktów tradycyjnych.

Województwo mazowieckie reprezentowali: Karol Majewski – „Nalewki Staropolskie”, Wojciech Radzikowski – Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy, Krzysztof Kowalski – wytwórca olejów – lnianego (wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych) i rzepakowego, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim z koronnym produktem – serem typu mozzarella.

Stoiska wystawców z Mazowsza cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Można było wiele dowiedzieć się na temat regionalnych specjałów, także ich skosztować. Degustacji nalewek towarzyszyły dyskusje o staropolskim sposobie ich wytwarzania, owocach, nastawach i gąsiorach. Wielu zwiedzających nurtowała kwestia zdrowotnych walorów oleju lnianego. Padały również liczne pytania o bezglutenowe wypieki czy wspominane z czasów dzieciństwa  zsiadłe mleko. 

W drugim dniu targów wręczono nagrody laureatom XIV konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowanego corocznie przez Polską Izbę Produktu Regionalnego  i Lokalnego. „PERŁY 2014” otrzymali: Anna Szpura – „korowaj weselny”, Wioletta i Dariusz Marcinowscy – „masło klarowane” oraz Adrianna Machnacz z Młyna Gąsiorowo –„policzki wołowe w sosie grzybowym z rwakami”.

Złoty Medal Targów za „chleb marszałkowski” otrzymał Wojciech Radzikowski. Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją, wytwarzająca pieczywo według starych receptur okresu międzywojennego – lata 20. i 30. XX w., bez polepszaczy, konserwantów czy barwników. Do produkcji stosuje mąki żytnie gruboziarniste razowe i pszenne z małych młynów lokalnych.

Piękny dorobek Mazowsza w tegorocznej edycji „Smaków Regionów” powiększyła nagroda honorowa przyznana przez Kapitułę Krajową „Klucz do Polskiej Spiżarni”. Otrzymał ją zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski. To prestiżowe wyróżnienie dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych.

Projekt Targi Smaki Regionów został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

galeria zdjęć

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009