- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Podsumowanie konkursu „Najlepszy produkt tradycyjny wschodniego Mazowsza”
W dniu 6 września 2014 w Siedlcach podczas XXI Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu „Najlepszy produkt tradycyjny wschodniego Mazowsza”. Jego organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach. Głównym celem konkursu była promocja najsmaczniejszych i tradycyjnych produktów żywnościowych z terenu Wschodniego Mazowsza jak również popularyzacja i poszerzenie Listy Produktów Tradycyjnych. Do konkursu zgłoszono łącznie 22 produkty.
Zwycięzcami konkursu zostali:
- I miejsce - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” (powiat siedlecki) za bendzwały szlacheckie
- II miejsce- Anna Szpura (powiat łosicki) za korowaja weselnego
- III miejsce –Retro M.A. Zaranek (powiat sokołowski) za gruszki w syropie z „Retro Spiżarni”
Wyróżnienia otrzymały:
- Małgorzata Paprocka (powiat siedlecki) za pasztetową siedlecką
- Cecylia Kur (powiat sokołowski) za piwo kozicowe
- Małgorzata Możdżonek (powiat garwoliński) za miastkowskie jakubaszki
- Barbara Świątek (powiat miński) za syrop z kwiatów bzu czarnego
- Ewa Wołosewicz ( powiat siedlecki) za konfiturę borówkową z gruszką
- Stowarzyszenie „Kreda” (powiat łosicki) za pasztet z mięsa wieprzowego
- KGW Wróblanki (powiat garwoliński) za łyskowioki
- Katarzyna Chromiec (powiat łosicki) za kartoflańca
- Martyna Częścik (powiat węgrowski) za palcówkę dworską
- Edyta Skolimowska (powiat łosicki) za bułki drożdżowe z dynią
- Barbara Mika (powiat garwoliński) za miastkowskie kapuśniaczki
- KGW w Starej Kornicy za zupę szczawiową z jajkiem
Nagrodzone produkty prezentowane były podczas Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym, które odwiedziło ponad sto tysięcy osób. Zwiedzający mieli okazję poznać laureatów i najlepsze produkty tradycyjne wschodniego Mazowsza.