Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyniki konkursu na „Nalepszą tradycyjną potrawę regionalną Doliny Środkowej Wisły”

03.09.2014

W dniu 31 sierpnia 2014 r. w Maciejowicach został przeprowadzony konkurs na „NAJLEPSZĄ TRADYCYJNĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ DOLINY ŚRODKOWEJ WISŁY”, zrealizowany przez Gminę Maciejowic.

Potrawy, które zostały przygotowane na konkurs t

  1. Żurek na zakwasie, placek drożdżowy z owocami i kruszonką, gęś po staropolsku przygotowane przez Sołectwo Oblin;
  2. Wiejski smalec ze skwarkami, sernik i ciasto drożdżowe  przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich we Wróblach;
  3. Nadwiślańskie owijoki przygotowane przez Muzeum Ziemi Nadwiślańskiej;
  4. Ciasto drożdżowe, sernik, szarlotka, pasztet, smalec, ogórki kiszone przygotowane przez Panią Sylwię Kuczyńską z Maciejowic;
  5. Pierogi z mięsem i grzybami, marchwianka przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Strychu.

Komisja konkursowa w składzie dokonała degustacji wszystkich zgłoszonych do konkursu potraw i jednogłośnie I miejsce zostało przyznane potrawom przygotowanym przez Sołectwo Oblin.

Wyniki konkursu zostały ogłoszone przez Wójta Gminy Maciejowice – p. Sylwestra Dymińskiego. Wszyscy Uczestnicy za przygotowane potrawy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane ze środków pochodzących ze Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Laureaci konkursu:

I.  Miejsce – Sołectwo Oblin

II.  Miejsce – Muzeum Ziemi Nadwiślańskiej

III.  Miejsce – Sylwia Kuczyńska

IV.  Miejsce – KGW Strych

V.   Miejsce –  KGW Wróble

Podczas trwania Konkursu wszyscy zgromadzeni na terenie Gminnego Ośrodka Sportu degustowali potrawy tradycyjne, regionalne i ekologiczne przygotowane przez w/w podmioty. Stoły  z tymi potrawami był stale oblegane przez wszystkich smakoszy wiejskich potraw. Przybyli goście próbowali potrawy regionalne ciesząc się ich smakiem i zachwalając kunszt ich wykonania Wszystkie wyroby na stołach przygotowano wedle tradycyjnych przepisów z ekologicznych składników wyprodukowanych lub wyhodowanych na wsi.

Imprezę uświetniły występy zespołów muzycznych i tanecznych: dzieci, młodzieży i dorosłych, które zapewniły wszystkim uczestnikom konkursu jak również wszystkim zgromadzonym doskonałą zabawę.


 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009