- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Wyniki konkursu na „Nalepszą tradycyjną potrawę regionalną Doliny Środkowej Wisły”
W dniu 31 sierpnia 2014 r. w Maciejowicach został przeprowadzony konkurs na „NAJLEPSZĄ TRADYCYJNĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ DOLINY ŚRODKOWEJ WISŁY”, zrealizowany przez Gminę Maciejowic.
Potrawy, które zostały przygotowane na konkurs t
- Żurek na zakwasie, placek drożdżowy z owocami i kruszonką, gęś po staropolsku przygotowane przez Sołectwo Oblin;
- Wiejski smalec ze skwarkami, sernik i ciasto drożdżowe przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich we Wróblach;
- Nadwiślańskie owijoki przygotowane przez Muzeum Ziemi Nadwiślańskiej;
- Ciasto drożdżowe, sernik, szarlotka, pasztet, smalec, ogórki kiszone przygotowane przez Panią Sylwię Kuczyńską z Maciejowic;
- Pierogi z mięsem i grzybami, marchwianka przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Strychu.
Komisja konkursowa w składzie dokonała degustacji wszystkich zgłoszonych do konkursu potraw i jednogłośnie I miejsce zostało przyznane potrawom przygotowanym przez Sołectwo Oblin.
Wyniki konkursu zostały ogłoszone przez Wójta Gminy Maciejowice – p. Sylwestra Dymińskiego. Wszyscy Uczestnicy za przygotowane potrawy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane ze środków pochodzących ze Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Laureaci konkursu:
I. Miejsce – Sołectwo Oblin
II. Miejsce – Muzeum Ziemi Nadwiślańskiej
III. Miejsce – Sylwia Kuczyńska
IV. Miejsce – KGW Strych
V. Miejsce – KGW Wróble
Podczas trwania Konkursu wszyscy zgromadzeni na terenie Gminnego Ośrodka Sportu degustowali potrawy tradycyjne, regionalne i ekologiczne przygotowane przez w/w podmioty. Stoły z tymi potrawami był stale oblegane przez wszystkich smakoszy wiejskich potraw. Przybyli goście próbowali potrawy regionalne ciesząc się ich smakiem i zachwalając kunszt ich wykonania Wszystkie wyroby na stołach przygotowano wedle tradycyjnych przepisów z ekologicznych składników wyprodukowanych lub wyhodowanych na wsi.
Imprezę uświetniły występy zespołów muzycznych i tanecznych: dzieci, młodzieży i dorosłych, które zapewniły wszystkim uczestnikom konkursu jak również wszystkim zgromadzonym doskonałą zabawę.