- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Targowisko przysmaków
Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie, Kulinarna podróż szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego to wydarzenia, w których udział wzięła członek zarządu Elżbieta Lanc.
Główną ideą przedsięwzięcia była prezentacja bogatych tradycji kulinarnych regionu oraz promocja terenów, przez które przebiega Wielki Gościniec Litewski, dawniej stanowiący trakt handlowy z Warszawy do Wilna, a obecnie – szlak turystyczny.
Dwudniowy turniej miał charakter festynu plenerowego. Towarzyszyły mu pokazy kulinarne, kiermasz produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła oraz występy artystyczne i koncerty. Wyjątkową atrakcją była prezentacja Bractwa Rycerskiego Ziemi Mińskiej. Można było zobaczyć także pokaz strzelania z łuku tatarskiego oraz występy zespołów: Sterdynianie, Kapela Łochów, Costa Nova, Tamarysze, Stara Kuźnia, Hoyraky i Leśne Licho. Drugiego dnia każdy mógł uczestniczyć w targu śniadaniowym i pikniku na podzamczu.
Nie bez znaczenia było też miejsce wydarzenia – gotycko-barokowy zamek położony malowniczo w dolinie nad brzegiem Liwca. Zespół zamkowy, wybudowany ok. 1429 r. przez księcia warszawskiego Janusza I Starszego, po latach burzliwej historii stanowi obecnie siedzibę Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie.
Po rozgrywkach turniejowych wręczono nagrody za najsmaczniejszą potrawę regionalną i najciekawszy kulinarny prezent z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego.