- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Festiwal Smaków” w Puszczy Mariańskiej
W dniu 29 czerwca 2014 r. na dziedzińcu Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Puszczy Mariańskiej zorganizowany został „Festiwal Smaków”, stanowiący nie lada atrakcję towarzyszącą odbywającemu się tu piknikowi organizacji pozarządowych „Czerwcowa Skarbnica Inicjatyw”. Tegoroczną edycję Festiwalu przeprowadzono pod hasłem „Pierścień Smaków Gminy Puszcza Mariańska”.
Smaki tradycyjnych i lokalnych potraw prezentowali mieszkańcy gminy, częstując odwiedzających prawdziwymi smakołykami – budnicką szynką w cieście, rosołem dworskim z makaronem radziwiłłowskim, pierogami bartnickimi, gołąbkami mariańskimi, jagodziankami Mariankami i Mariankowym ciastem drożdżowym, chlebem z miodem – dżemem miodowo-cytrynowym, smalcem pani Wandy oraz napojem miętowo-imbirowo-cytrynowym. Przyrządzono je w oparciu o autorskie przepisy oraz na bazie produktów pochodzących głównie z własnej hodowli i upraw. Długie kolejki przy festiwalowych namiotach świadczyły o tym, że na piknik zostały przygotowane naprawdę pyszne potrawy.
Festiwal cieszył nie tylko podniebienia, ale również oczy odwiedzających kolorowymi rysunkami lokalnych potraw, wykonanymi przez dzieci ze Szkoły Podstawowej w Michałowie. „Festiwal Smaków” niewątpliwie wpłynął na jakość całego wydarzenia, będąc osobliwością podczas Pikniku oraz angażując osoby zainteresowane promocją lokalnych produktów, żywności tradycyjnej i ekologicznej.