- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Powstał regionalny klaster o tematyce rolno-spożywczej
Wspólne, prorozwojowe i innowacyjne projekty angażujące producentów rolnych, firmy wdrażające nowoczesne technologie i jednostki naukowo-badawcze to misja nowo utworzonego klastra Bezpieczna żywność.
Porozumienie o współpracy, w obecności marszałka Adama Struzika, podpisało ponad 25 podmiotów z sektora gospodarczego, organizacji pozarządowych oraz jednostek samorządu terytorialnego. Przy klastrze ustanowiona została Rada Naukowo-Programowa, w skład której weszli przedstawiciele świata nauki, biznesu oraz organizacji pozarządowych.
Klaster będzie działał w obszarach: bezpiecznej żywności, biotechnologii, e-Rolnictwa, gospodarki niskoemisyjnej, zrównoważonego rozwoju i cyklu produkcji rolniczej. Inicjatorem jego założenia jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku, prowadzący doradztwo rolnicze na obszarze województwa mazowieckiego.
Założeniem tego innowacyjnego przedsięwzięcia jest wzmocnienie pozycji konkurencyjnej Mazowsza oraz potencjału regionalnych marek sektora rolno-spożywczego na rynku krajowym i zagranicznym, a także wdrożenie standardów produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego, zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju i wysokiej efektywności energetycznej.