Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Skibniew - szkolenie z produktu tradycyjnego i lokalnego - identyfikacja i wprowadzenie na Listę Produktu Tradycyjnego

26.03.2014

19 marca 2014 roku w  odbyło się szkolenie na temat „Produkt lokalny i tradycyjny – identyfikacja i wprowadzenie na Listę Produktu Tradycyjnego” zorganizowane przez  Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Szlak Kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka” i Lokalną Grupę Działania Ziemi Siedleckiej. Szkolenie odbyło się w jednym z obiektów znajdujących się na Szlaku Kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka” -  „Retro” w Skibniewie w powiecie sokołowskim. W spotkaniu wzięło udział ok. 60 osób, byli to: przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i turystycznej.

Spotkanie otworzył  Pan Kazimierz Porębski – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Przedstawiciel Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Siedlcach  Maria Sudnik omówiła pojęcie i charakterystykę produktu tradycyjnego, poruszyła zagadnienia dotyczące identyfikacji i wpisu wyrobów na listę produktów. Przedstawiciel Grupy Ekologicznej Ireneusz Kaługa mówił o kontekście  przyrodniczym powstawania produktu lokalnego i tradycyjnego. Tradycje kulinarne pogranicza mazowiecko-podlaskiego omówiła Maria Koc, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury. Pokazano również dobre praktyki mówiące o kuchni regionalnej i tradycyjnej: Małgorzata Dąbrowska z gospodarstwa ekologicznego opowiedziała o kiełbasie jałowcowej wpisanej na listę produktów tradycyjnych w Województwie Mazowieckim. Pani Barbara Mieczkowska ze Stowarzyszenia „U nas w zielonej zagrodzie” mówiła o działaniach Stowarzyszenia i planach na przyszłość. Małgorzata Borkowska prezentująca Dwór Mościbrody opowiedziała o Szlaku Kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka” z akcentem na współpracę partnerska i wspólna promocje produktów. Właścicielka Biura Podróży „ Wirtur” w Warszawy przedstawiła szanse rozwoju obszarów wiejskich poprzez sprzedaż produktów na rynku turystycznym. Spotkanie podsumował przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego - Krzysztof Zaniewski.

Na zakończenie szkolenia odbyła się degustacja potraw regionalnych ze Szlaku Kulinarnego serwowanych w „Retro” w Skibniewie. Na stole znalazł się bigos, gulasz, wędliny, pierogi  ale również chleb żytni na zakwasie upieczony w tradycyjnym piecu chlebowym.

Fotorelacja ze szkolenia w Skibniewie:


Szkolenie współfinansowane zostało ze środków Schematu III Pomocy Technicznej PROW 2007-2013.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009