- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Skibniew - szkolenie z produktu tradycyjnego i lokalnego - identyfikacja i wprowadzenie na Listę Produktu Tradycyjnego
19 marca 2014 roku w odbyło się szkolenie na temat „Produkt lokalny i tradycyjny – identyfikacja i wprowadzenie na Listę Produktu Tradycyjnego” zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Szlak Kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka” i Lokalną Grupę Działania Ziemi Siedleckiej. Szkolenie odbyło się w jednym z obiektów znajdujących się na Szlaku Kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka” - „Retro” w Skibniewie w powiecie sokołowskim. W spotkaniu wzięło udział ok. 60 osób, byli to: przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i turystycznej.
Spotkanie otworzył Pan Kazimierz Porębski – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Przedstawiciel Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Siedlcach Maria Sudnik omówiła pojęcie i charakterystykę produktu tradycyjnego, poruszyła zagadnienia dotyczące identyfikacji i wpisu wyrobów na listę produktów. Przedstawiciel Grupy Ekologicznej Ireneusz Kaługa mówił o kontekście przyrodniczym powstawania produktu lokalnego i tradycyjnego. Tradycje kulinarne pogranicza mazowiecko-podlaskiego omówiła Maria Koc, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury. Pokazano również dobre praktyki mówiące o kuchni regionalnej i tradycyjnej: Małgorzata Dąbrowska z gospodarstwa ekologicznego opowiedziała o kiełbasie jałowcowej wpisanej na listę produktów tradycyjnych w Województwie Mazowieckim. Pani Barbara Mieczkowska ze Stowarzyszenia „U nas w zielonej zagrodzie” mówiła o działaniach Stowarzyszenia i planach na przyszłość. Małgorzata Borkowska prezentująca Dwór Mościbrody opowiedziała o Szlaku Kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka” z akcentem na współpracę partnerska i wspólna promocje produktów. Właścicielka Biura Podróży „ Wirtur” w Warszawy przedstawiła szanse rozwoju obszarów wiejskich poprzez sprzedaż produktów na rynku turystycznym. Spotkanie podsumował przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego - Krzysztof Zaniewski.
Na zakończenie szkolenia odbyła się degustacja potraw regionalnych ze Szlaku Kulinarnego serwowanych w „Retro” w Skibniewie. Na stole znalazł się bigos, gulasz, wędliny, pierogi ale również chleb żytni na zakwasie upieczony w tradycyjnym piecu chlebowym.
Fotorelacja ze szkolenia w Skibniewie:
Szkolenie współfinansowane zostało ze środków Schematu III Pomocy Technicznej PROW 2007-2013.