- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”
„Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”.
Z końcem grudnia 2013 ukazała się publikacja „Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”. Jej wydawcami są: LGD - Przyjazne Mazowsze oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim.
Przewodnik opracowany został przez LGD - Przyjazne Mazowsze we współpracy z mazowieckimi lokalnymi grupami działania i zawiera informacje o miejscowych zwyczajach kulinarnych a także przepisy regionalnych potraw, charakterystycznych dla obszaru każdej z nich. Publikacja ma charakter promocyjny i stanowi subiektywny wybór wiedzy o mazowieckich kulinariach, wiedzy przekazanej przez każdą z lokalnych grup uczestniczących w projekcie. Warto podkreślić, że jest to pierwsza publikacja dotycząca kuchni Mazowsza, w której znalazły się nie tylko przepisy kulinarne ale również pokazany został ich szerszy, kulturowy kontekst. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje, związane ze spożywaniem posiłków, stanowią ważną społeczną wartość, towarzyszą najważniejszym wydarzeniom w naszym życiu.
Jakie wspomnienia mamy ze stołem z naszego dzieciństwa, jakie tradycje i zwyczaje z nim związane przenieśliśmy lub chcielibyśmy przenieść do naszych własnych rodzin? Ta chwila refleksji, zatrzymana i utrwalona w czasie, ma istotne znaczenie dla zachowania i odtwarzania naszego kulinarnego, kulturowego dziedzictwa. Publikacja otwiera nas na głębsze rozumienie i uświadomienie sobie naszego potencjału, bogactwa lokalnych zasobów, zachęca do działań na rzecz lepszego ich wykorzystania. Mamy nadzieję, że pokazanie innym naszej bogatej tradycji kulinarnej, a przede wszystkim posmakowanie tradycyjnych produktów mazowieckiej kuchni, spowoduje także wzrost zainteresowania turystów naszym regionem.
Wszystkim, którzy udostępnili nam niezbędne materiały i podzielili się swoją wiedzą, przepisami czy wspomnieniami, własnymi pomysłami oraz zdjęciami, serdecznie dziękujemy! Dziękujemy przede wszystkim tym lokalnym grupom działania, które zebrały, przygotowały i przesłały nam swoje opracowania oraz Pani Izabelli Byszewskiej za pomoc merytoryczną przy opracowaniu Przewodnika.
Zapraszamy do kulinarnej, subiektywnej podróży po Mazowszu, indywidualnego powrotu do „pamięci smaku”. Książka jest także dostępna elektronicznie na stronach www.lgdpm.pl oraz www.mazowieckie.ksow.pl
Opracowała: Danuta Kucińska