Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Tradycyjne produkty z całej Polski w weekend w Warszawie

03.10.2013

Już w najbliższą niedzielę, 6 października odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.

Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych odbędzie się w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00-17.00. Na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających  czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.

Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu organizowanego przez MRiRW, na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.

Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. W ramach zajęć „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”warsztatów młodzi kucharze poszerzali wiedzę i zdobywali umiejętności praktyczne w dziedzinie optymalnego wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Projekt dawał szansę odpowiedniego przygotowania się i lepszego startu uczniów w konkursie MRiRW.

Zapraszamy!

źródło: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009