Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Sukces Mazowsza na Międzynarodowych Targach Poznańskich

30.09.2013

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie , które odbyło się w dniach 21-24 września, w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Swoje najlepsze produkty zaprezentowało także Mazowsze.

Organizatorzy wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami  były poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentowały ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych.

Mazowsze, dzięki środkom wyasygnowanym przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich, zaprezentowało na swoim stoisku produkty wyróżnione w konkursie „O laur Marszałka”. Był więc olej lniany Krzysztofa Kowalskiego z Winnik, wyroby piekarnicze piekarni „Ratuszowa Radzikowscy” z Siedlec, gama produktów mlecznych z mleczarni w Grodzisku Mazowieckim i znakomite nalewki firmy „Longinus” z Ciechanowa. Nasze stoisko regionalne cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających.

Tradycyjnie podczas targów odbył się uroczysty (XIII) finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Statuetkę otrzymały najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Laureatami „Pereł 2013” w kategoriach produkty i potrawy tradycyjne zostali: Martyna Częścik z Żulina za „szynkę dębową z tynki”, Krzysztof Kowalski z Winnik za „olej lniany mazowiecki”, gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Aksamitka z Gawłowa za „żurek babci Lodzi” i „golonkę po gawłowsku” oraz Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego za „zegrzyńskiego sandacza”.

Miłym akcentem tego finału były nagrody specjalne „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane za szczególne zasługi na polu promocji produktów regionalnych. W tegorocznej edycji to prestiżowe wyróżnienie otrzymali Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa (zgłosili 14 produktów na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi). Wyróżnienia wręczali przedstawiciele: Kancelarii Prezydenta RP, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, urzędów marszałkowskich i zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie reprezentował zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski.

Galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009