Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

XV dzień Kukurydzy i Buraka i VIII Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami

25.09.2013

W Oddziale Poświętne Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 22 września 2013 r. został zorganizowany XV Dzień Kukurydzy i Buraka oraz VIII Jesienny Jarmark „Od pola do stołu”

XV Dzień Kukurydzy i Buraka to specjalistyczna impreza skierowana do rolników dla których uprawa buraka cukrowego i kukurydzy ma szczególne znaczenie. Obecnie mamy mniej plantatorów buraka ale powierzchnie uprawy w gospodarstwach znacznie wzrosły. Sprzyja to lepszemu zmechanizowaniu produkcji i zbioru, oraz optymalnemu wykorzystaniu posiadanego parku maszynowego, a także ograniczeniu strat i zmniejszeniu kosztów jednostkowych.

W uprawie kukurydzy w Polsce upatruje się szansę na zwiększenie produktywności polskiego rolnictwa. Określa się ą rośliną przyszłości. Jej ogromny potencjał produkcyjny oraz możliwości hodowli różnych form użytkowych oraz możliwość przystosowania się do specyfiki różnego siedliska, to źródła jej światowego sukcesu. W Polsce do niedawna uprawa kukurydzy miała niewielkie znaczenie gospodarcze, wynikało to głównie z dużego ryzyka jej uprawy w naszym klimacie ale to się szybko zmienia. Duże walory użytkowe kukurydzy powodują, że jest wykorzystywana  zarówno na cele paszowe, ale również jako roślina do produkcji bioenergii, głównie bioetanolu i biomasy.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji XV Dnia Kukurydzy i Buraka były potrzeby nawozowe buraka cukrowego i kukurydzy. Seminarium pt. „Nawożenie buraków cukrowych i kukurydzy – wybrane zagadnienia.” poprowadził dr inż. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W swym wystąpieniu poruszył bardzo ważne kwestie dotyczące m.in. prawidłowej strategii nawożenia roślin uprawnych, kontrolowaniu plonotwórczego działania azotu, regulacji odczynu gleby oraz jej zasobności w przyswajalny fosfor i potas, a także optymalizacji nawożenia azotem poprzez racjonalne ustalenie dawki nawozowej azotu, zwiększenie pobierania i efektywności plonotwórczej pobranego azotu poprzez bilansowanie azotu składnikami drugoplanowymi (S, Mg, Na – w uprawie buraków) i profilaktyczne stosowanie mikroelementów (w uprawie buraków w pierwszej kolejności B, a w kukurydzy Zn). Uczestnicy konferencji z wielkim zainteresowaniem słuchali wykładu i aktywnie brali w nim udział.

VIII Jesienny jarmark „od pola do stołu” ma już swoją tradycję i rangę, a zainteresowanie jakie mu towarzyszy świadczy o jego atrakcyjności i potrzebie organizowania. Celem jarmarku jest promocja dziedzictwa kulturowego mazowieckiej wsi, różnych form przedsiębiorczości wiejskiej, twórczości ludowej, gospodarstw rolnych wytwarzających żywność tradycyjną i ekologiczną, krzewy czy kwiaty. Jarmark to również możliwość zaprezentowania oferty wypoczynku na mazowieckiej wsi.

Program jarmarku obfitował w wiele wydarzeń, jednym z nich była konferencja „Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Pomysł zorganizowania konferencji podczas trwania Jesiennego Jarmarku zaowocował dużą frekwencją słuchaczy, którzy czynnie włączyli się w dyskusję. Jej uczestnikami byli rolnicy, rolnicy ekologiczni, przetwórcy rolni, przedstawiciele władz samorządowych, doradcy rolni, przedstawiciele lokalnych grup działania - mieszkańcy z Północnego Mazowsza.

W przerwie konferencji słuchacze degustowali produkty tradycyjne pochodzące z regionu. Na wiejskim stole zagościły wędliny wytwarzane dawną metodą od miejscowych wytwórców,  tradycyjny chleb, deska serów, sałatki, surówki, babka ziemniaczana i ciasta. Smakowanie różnych produktów tradycyjnych zainicjowało ciekawą dyskusję dotyczącą poszczególnych potraw jak również bardziej ogólną związaną z naszym dziedzictwem kulinarnym.

Omawiane tematy, liczba uczestników oraz ożywiona dyskusja pozwalają stwierdzić, że zagadnienia dziedzictwa kulinarnego naszego regionu spotykają się z autentycznym zainteresowaniem a zaangażowane środki publiczne są racjonalnie wydawane, z dużą korzyścią społeczną.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009