- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XV dzień Kukurydzy i Buraka i VIII Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami
W Oddziale Poświętne Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 22 września 2013 r. został zorganizowany XV Dzień Kukurydzy i Buraka oraz VIII Jesienny Jarmark „Od pola do stołu”
XV Dzień Kukurydzy i Buraka to specjalistyczna impreza skierowana do rolników dla których uprawa buraka cukrowego i kukurydzy ma szczególne znaczenie. Obecnie mamy mniej plantatorów buraka ale powierzchnie uprawy w gospodarstwach znacznie wzrosły. Sprzyja to lepszemu zmechanizowaniu produkcji i zbioru, oraz optymalnemu wykorzystaniu posiadanego parku maszynowego, a także ograniczeniu strat i zmniejszeniu kosztów jednostkowych.
W uprawie kukurydzy w Polsce upatruje się szansę na zwiększenie produktywności polskiego rolnictwa. Określa się ą rośliną przyszłości. Jej ogromny potencjał produkcyjny oraz możliwości hodowli różnych form użytkowych oraz możliwość przystosowania się do specyfiki różnego siedliska, to źródła jej światowego sukcesu. W Polsce do niedawna uprawa kukurydzy miała niewielkie znaczenie gospodarcze, wynikało to głównie z dużego ryzyka jej uprawy w naszym klimacie ale to się szybko zmienia. Duże walory użytkowe kukurydzy powodują, że jest wykorzystywana zarówno na cele paszowe, ale również jako roślina do produkcji bioenergii, głównie bioetanolu i biomasy.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji XV Dnia Kukurydzy i Buraka były potrzeby nawozowe buraka cukrowego i kukurydzy. Seminarium pt. „Nawożenie buraków cukrowych i kukurydzy – wybrane zagadnienia.” poprowadził dr inż. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W swym wystąpieniu poruszył bardzo ważne kwestie dotyczące m.in. prawidłowej strategii nawożenia roślin uprawnych, kontrolowaniu plonotwórczego działania azotu, regulacji odczynu gleby oraz jej zasobności w przyswajalny fosfor i potas, a także optymalizacji nawożenia azotem poprzez racjonalne ustalenie dawki nawozowej azotu, zwiększenie pobierania i efektywności plonotwórczej pobranego azotu poprzez bilansowanie azotu składnikami drugoplanowymi (S, Mg, Na – w uprawie buraków) i profilaktyczne stosowanie mikroelementów (w uprawie buraków w pierwszej kolejności B, a w kukurydzy Zn). Uczestnicy konferencji z wielkim zainteresowaniem słuchali wykładu i aktywnie brali w nim udział.
VIII Jesienny jarmark „od pola do stołu” ma już swoją tradycję i rangę, a zainteresowanie jakie mu towarzyszy świadczy o jego atrakcyjności i potrzebie organizowania. Celem jarmarku jest promocja dziedzictwa kulturowego mazowieckiej wsi, różnych form przedsiębiorczości wiejskiej, twórczości ludowej, gospodarstw rolnych wytwarzających żywność tradycyjną i ekologiczną, krzewy czy kwiaty. Jarmark to również możliwość zaprezentowania oferty wypoczynku na mazowieckiej wsi.
Program jarmarku obfitował w wiele wydarzeń, jednym z nich była konferencja „Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Pomysł zorganizowania konferencji podczas trwania Jesiennego Jarmarku zaowocował dużą frekwencją słuchaczy, którzy czynnie włączyli się w dyskusję. Jej uczestnikami byli rolnicy, rolnicy ekologiczni, przetwórcy rolni, przedstawiciele władz samorządowych, doradcy rolni, przedstawiciele lokalnych grup działania - mieszkańcy z Północnego Mazowsza.
W przerwie konferencji słuchacze degustowali produkty tradycyjne pochodzące z regionu. Na wiejskim stole zagościły wędliny wytwarzane dawną metodą od miejscowych wytwórców, tradycyjny chleb, deska serów, sałatki, surówki, babka ziemniaczana i ciasta. Smakowanie różnych produktów tradycyjnych zainicjowało ciekawą dyskusję dotyczącą poszczególnych potraw jak również bardziej ogólną związaną z naszym dziedzictwem kulinarnym.
Omawiane tematy, liczba uczestników oraz ożywiona dyskusja pozwalają stwierdzić, że zagadnienia dziedzictwa kulinarnego naszego regionu spotykają się z autentycznym zainteresowaniem a zaangażowane środki publiczne są racjonalnie wydawane, z dużą korzyścią społeczną.