- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Turystyka kulinarna przyszłością Mazowsza
Czy Mazowsze posiada potencjał do stworzenia szlaku kulinarnego? Jakie są korzyści z wytwarzania tradycyjnych smakołyków? Jak dołączyć do Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze?– odpowiedzi na te i wiele innych pytań można było uzyskać podczas konferencji zorganizowanej w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku 22 września br.
W spotkaniu wzięli udział m.in.: rolnicy, samorządowcy, doradcy rolni oraz członkowie lokalnych grup działania. Uczestnicy konferencji mieli okazję wysłuchać wykładu dr Piotra Dominika z Wyższej Szkoły Almamer w Warszawie, który dowodził, że turystyka rozwijając się żywiołowo nie tylko dała pracę 200 tys. ludzi, ale również sama wytwarzając kilka procent dochodu narodowego pozytywnie wpływa na rozwój kilku innych sektorów gospodarki, zaś agroturystyka w połączeniu z turystyką kulinarną jest realną alternatywą dla bezrobotnej wsi.
Z punktu widzenia turystyki kulinarnej mazowieckie produkty tradycyjne i lokalne mają ogromny potencjał – dobrze zaprezentowane i promowane pokazują kulturę, w której powstały. Dowodem na to są liczne konkursy kulinarne m.in. Nasze Kulinarne Dziedzictwo czy Konkurs o Laur Marszałka oraz Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Ta ostatnia to europejski projekt, który spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców. Członkowie sieci współpracują ze sobą tworząc charakterystyczne powiązania, np. regionalny surowiec zostaje przetworzony i sprzedany w regionie, a sprzedawcy muszą szczegółowo opisać, jak wspomniane produkty zostały wytworzone. Oprócz korzystania z renomowanego loga sieci, które jest wyznacznikiem, informującym o jakości produktu, oraz wzajemnej współpracy, dodatkowo przedsiębiorcy mogą skorzystac z umieszczenia linku na stronach internetowych: Samorządu Województwa Mazowieckiego www.mazovia.pl oraz Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com.
Mazowiecki szlak kulinarny prezentujący ww. potencjał Mazowsza przyczyniłby się do rozwoju regionu, stałby się szansą na stworzenie nowego rynku pracy i źródła dochodów mieszkańców wsi oraz podniesienie ogólnego poziomu życia.
Samorząd Województwa Mazowieckiego zgodnie z „Planem Działania Samorządu Województwa Mazowieckiego na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Poprawy Jakości Artykułów Żywnościowych na Mazowszu w latach 2007-2013” stale podejmuje działania promocyjno-informacyjne dotyczące wysokiej jakości mazowieckiej żywności tradycyjnej i regionalnej. Konferencja „Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu” była drugim z cyklu sześciu spotkań, jakie mają się odbyć na Mazowszu w bieżącym roku.
Cykl jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.