- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
IX Wystawa Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Polskie Smaki” już za nami
20 września 2013 na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach odbyła się IX Wystawa Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Polskie Smaki 2013”. W imprezie wzięło udział 63 Wystawców z całego kraju, którzy zaprezentowali swoje wyroby, między innymi: wędliny, nabiał, wyroby piekarskie i ciastkarskie oraz soki i napoje.
Wystawa Polskie Smaki zgromadziła w Ząbkach tłumy zwiedzających. Mogli nie tylko zobaczyć, ale także spróbować produktów tradycyjnych i ekologicznych, które prezentowali Wystawcy. Wśród smakołyków były pyszne sery i inne wyroby mleczarskie, pieczywo na naturalnym zakwasie, tradycyjne wędliny, czy słodkie wypieki przygotowywane według domowych, tradycyjnych receptur.
Imprezę, która promowała żywność tradycyjną i ekologiczną poprowadziła znana dziennikarka Katarzyna Dowbor. Kulinarne show przygotował Robert Sowa – kreator menu największych wydarzeń kulturalno-gastronomicznych w kraju. Dla uczestników „Polskich Smaków” Robert Sowa przyrządził golonkę na trzy sposoby, według własnych, specjalnych receptur oraz ugotował wielki kocioł zupy.
Podczas Wystawy przeprowadzono konkurs na najlepszy produkt tradycyjny i ekologiczny „Polski Smak 2013”. Nagroda jest przyznawana od 2011 roku. Jury konkursu, w sześcioosobowym składzie, powoływane jest spośród autorytetów z dziedziny żywienia.
Do konkursu „Polski Smak 2013” zgłoszono 44 produkty, z których Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Roberta Sowy, wybrało 5 najlepszych, zgłoszonych do nagrody o statuetkę „Polski Smak 2013”. Nagrodzone wyroby to:
- Kiełbasa Lisiecka produkowana przez Zakład Masarski s.c. Stanisław Mądry, Danuta Jeruzalska, Andrzej Mądry
- Twaróg Półtłusty produkowany przez OSM Głuchów
- Tłoczony Sok Jabłko – Malina produkowany przez Tłocznia Soków Owocowych „Vero” Dariusz Kuna
- Szynka z Domowego Wyrobu produkowana przez PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paszak Grzegorz
- Ciasto Drożdżowe Maślane wypiekane przez Consonni Bartelak
Jury konkursu „Polski Smak 2013” przyznało także wyróżnienia:
- Kiełbasa Palcówka produkowana przez Masarnię Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy”
- Kwas Chlebowy produkowana przez Ryszard Oleszczak P.P.U.H. „Eko Natura”
- Ser Salami z Ziołami produkowana przez OSM Opole Lubelskie
Laureaci konkursu, poza statuetkami „Polski Smak 2013” otrzymali także nominację do Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.
Na IX Wystawie „Polskie Smaki”, rozstrzygnięto także plebiscyt „Hurtownia Przyjazna Klientowi”. To konkurs, w którym wszyscy klienci Praskiej Giełdy Spożywczej głosują na wybraną przez siebie hurtownię. W 2013 wśród wyróżnionych znalazło się sześć firm.
Organizator imprezy - Praska Giełda Spożywcza, doceniła także osoby, instytucje i firmy, szczególnie zasłużone dla jej rozwoju. W tym celu, co roku rozstrzygany jest konkurs na „Solidnego Partnera Praskiej Giełdy Spożywczej”. Laureatów statuetki „Solidny Partner Praskiej Giełdy Spożywczej”, co roku typuje specjalnie powołana do tego celu kapituła, w dwóch kategoriach: kategoria klient i kategoria dostawca. Tu również nagrodzono sześć firm.
W 2013 roku przyznano także dodatkowe wyróżnienie w kategorii Solidnego Partnera Praskiej Giełdy Spożywczej. Finansowym Partnerem Praskiej Giełdy Spożywczej został Bank Gospodarstwa Krajowego Oddział w Warszawie.
Praska Giełda Spożywcza organizuje Wystawę „Polskie Smaki” od 2005 roku. Na każdą edycję przyjeżdża coraz więcej wystawców i odwiedzających. Organizatorzy imprezy przekonują, że takie wyroby to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Celem tej Wystawy, jest promocja żywności przygotowywanej według tradycyjnych receptur, oraz zgodnie z narodowym dziedzictwem kulinarnym. Ideę wspierają także władze lokalne i ogólnopolskie.
Patronem honorowym wydarzenia byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki. Patronaty medialne objęły media prasowe tj.
- Gospodarka Mięsna
- Przegląd Mleczarski
- Hurt i Detal
- Nowa Wieś Europejska
- Rynek Spożywczy
oraz portale internetowe tj.
- portalspozywczy.pl
- dla handlu.pl
- gdziezjesc.info
Wystawa zakończyła się o godzinie osiemnastej podziękowaniem wszystkim uczestnikom, które wygłosił Prezes Praskiej Giełdy Spożywczej P. Piotr Wyszecki.
Wystawa Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Polskie Smaki 2013” współfinansowana ze środków Schematu III Pomocy Technicznej PROW 2007-2013.