- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Powiatowo-Gminne „Święto Plonów” w Pniewie
W niedzielę 1 września br. w Pniewie odbyły się Dożynki Powiatowo-Gminne, przygotowane wspólnie przez samorządy Powiatu Pułtuskiego oraz Gminy Zatory. Obchody święta plonów zainaugurowane zostały uroczystą mszą świętą w kościele parafialnym pw. św. Piotra i Pawła w Pniewie. Po zakończeniu nabożeństwa spod kościoła barwny korowód dożynkowy przemaszerował na plac przy Zespole Szkół w Pniewie, gdzie odbyła się dalsza część dożynek – festyn i inne towarzyszące mu atrakcje. Po przemówieniach gospodarzy i gości oceniono i nagrodzono wieńce dożynkowe przygotowane przez reprezentacje gmin powiatu pułtuskiego. Najpiękniejszym wieńcem okazał się wieniec z miejscowości Pniewo Kolonia, drugie miejsce zajął wieniec z Lutobroku, trzecie z Leman, czwarte z Pniewa, natomiast piąte miejsce zajął wieniec z Mystkówca Kalinówki. Wszystkie pozostałe grupy wieńcowe otrzymały wyróżnienia i podziękowania. Kolejnym punktem uroczystości były występy artystyczne m.in.: regionalnego zespołu „Dzieci Puszczy Białej”. Podczas dożynek zaprezentowano stoiska promocyjne i informacyjne (m.in. stoisko informacyjno-promocyjne PROW 2007-2013) oraz stoiska firm
i podmiotów związanych z produkcją i przetwórstwem rolniczym. Ogromnym powodzeniem cieszyła się degustacja potraw tradycyjnych i regionalnych przygotowanych przez panie z Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie. Uczestnicy imprezy mogli degustować m.in. fafernuchy, pierogi, chleb na zakwasie, ogórki małosolne, smalec, pępuchy, wędliny ekologiczne.
Impreza współfinansowana ze środków Pomocy Technicznej Schematu III PROW 2007-2013.