Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

VI Dni Produktu Tradycyjnego „POLSKIE SMAKI”

19.03.2010

Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego zaprasza na VI Dni Produktu Tradycyjnego „POLSKIE SMAKI”, które odbędą się w Ząbkach na Praskiej Giełdzie Spożywczej w dniach 12-13 maja 2010 roku.

Jest to impreza nawiązująca do wielowiekowej historii polskich jarmarków. Wystawy organizowane podczas jej trwania mają charakter otwarty, wytwórcy na swoich stoiskach będą mogli zaprezentować tradycyjne polskie wyroby kulinarne. Polskie Smaki to także niepowtarzalna okazja dla twórców i artystów ludowych, którzy mogą przedstawić prace i swój dorobek artystyczny. Impreza ta jest antidotum na kulinarny globalizm prowadzący do unifikacji gustów i zaniku lokalnych specjałów.

Jest to jedna z nielicznych imprez gdzie jeszcze mogą być zaprezentowane produkty z zachowanych tradycyjnych receptur i metod wytwarzania, które odszukać można tylko w dawnych przepisach. Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie od samego początku jest współorganizatorem wydarzenia, które na stałe wpisało się w krajobraz imprez promujących to, co najlepsze na Mazowszu. Oprócz Mazowsza w szóstej edycji udział wezmą wystawcy z Małopolski i Podlasia (po raz trzeci) oraz jako gość specjalny: Bacówka z Rajbrodu.

Bardzo ciekawą propozycją jest współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu 2010, którego celem jest wymiana pomysłów i doświadczeń kulinarnych, promocja smaków kuchni Mazowsza, doskonalenie sztuki kulinarnej, oraz integracja społeczności lokalnych i środowisk branżowych.

Serdecznie Państwa zapraszamy do uczestnictwa przekazując dokumenty w załączeniu.

Współzawodnictwo będzie miało dwuetapowy przebieg: Mistrzostwa Środowiskowe i Wielki Finał.

Mistrzostwa Środowiskowe odbędą się w dniach:
12.V – Mistrzostwa w Grillowaniu Tradycyjnym
27.V – Mistrzostwa Profesjonalistów w Grillowaniu
10.VI – Mistrzostwa Familijne w Grillowaniu
19.VI – Wielki Finał

W Mistrzostwach wystartują drużyny zakwalifikowane przez Jury na podstawie zgłoszeń. Z każdej edycji Mistrzostw wyłonione zostaną 3 najlepsze drużyny i jedna rezerwowa do Wielkiego Finału.

Początek każdej rywalizacji przewidywany jest na godzinę 14:00, kiedy to uczestnicy przygotują do marynowania mięso, ryby i warzywa oraz inne dodatki. Etap ten będzie trwał około jednej godziny. W tym czasie publiczność może obserwować sposób przygotowania, oraz zadawać pytania uczestnikom. Sposób przygotowywania będzie oceniany przez Jury.

Następnym etapem będą popisy uczestników dla publiczności. Każda z ekip będzie miała za zadanie upiec na grillu węglowym określoną ilość kiełbasek, kaszanki i warzyw dla publiczności. Równocześnie ekipy będą prezentowały własne propozycje konkursowe. Grillująca drużyna, będzie miała do dyspozycji 3 talony na danie, które grilluje i rozda je publiczności wg uznania.

Etap trzeci to współzawodnictwo.

Etap czwarty ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.


Współzawodnictwo będzie trwało około 5 godzin. Towarzyszyć będzie muzyka, oraz program artystyczny. Każdorazowo współzawodnictwo będzie odbywało się w formie rodzinnego pikniku na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach koło Warszawy. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat Mistrza Grillowania, a najlepsi wywalczą atrakcyjne nagrody.

Zachęcamy Państwa do czynnego wzięcia udziału w imprezie w ramach, której zapewniamy bezpłatnie miejsce z dostępem do prądu, oraz w wystartowaniu we współzawodnictwie w wielkim grillowaniu.

Wolę uczestnictwa prosimy zgłaszać do dnia 28 kwietnia 2010 r. podając nazwisko kapitana i recepturę potraw bezpośrednio na adres głównego organizatora, który odpowiada merytorycznie i technicznie za przedsięwzięcie.

Kontakt do głównego organizatora:

Agro-Technika S.A.
Oddział Praska Giełda Spożywcza
ul. J. Piłsudskiego 180
05-091 Ząbki
tel. 22 771 57 01
fax. 22 771 57 02
e-mail: monika.korgowd@polskiesmaki.pl, biuro@agrotechnika.pl

Janusz Dąbrowski, Dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej
tel. 22 771 58 82
e-mail: janusz.dabrowski@agrotechnika.pl

Załączniki:

- regulamin współzawodnictwa o Puchar Mazowsza w Grillowaniu
- karta zgłoszeniowa


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009