- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Finał regionalny XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy produkt żywnościowy, służący identyfikacji i gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych za nami. Nagrody laureatom wręczył marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik.
Uroczystość odbyła się 22 czerwca w Poświętnem w Oddziale Płońsk Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Wyboru laureatów regionalnych dokonało specjalnie powołane Jury Konkursu Finału Etapu Regionalnego, które po degustacji oraz zapoznaniu się z kartami zgłoszeniowymi oceniło produkty i potrawy. Nagrody zostały ufundowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie mazowieckim na najlepszy produkt żywnościowy oraz przez Agencję Rynku Rolnego na najlepszą potrawę regionalną.
Konkurs na najlepszą potrawę regionalną i produkt żywnościowy przebiega dwuetapowo. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań jest uhonorowanie zwycięzców Perłami podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.
Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Szeroka formuła konkursu pozwala aplikować w wielu kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna.