Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyniki konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”

14.06.2013

Znamy już laureatów X edycji konkursu „Smaki ekologicznej żywności”. Od połowy marca uczestnicy z całego Mazowsza zmagali się z pytaniami z zakresu ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym, 12 czerwca br., wręczono nagrody podczas uroczystego finału.

Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. W pierwszym to szkoła wyłaniała swojego reprezentanta. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test, na który złożyły się 33 pytania z możliwością wyboru oraz 3 opisowe.

Konkurs cieszy się co roku dużym zainteresowaniem dzieci. Skierowany jest do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjalistów. W tym roku do urzędu wpłynęło 122 zgłoszenia w tym 67 ze szkół podstawowych oraz 55 z gimnazjów. Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 36 szkół podstawowych i 34 gimnazja. W efekcie wyłoniono 6 laureatów i są nimi:

Szkoła Podstawowa

I MIEJSCE - Adam Słojewski - Szkoła Podstawowa nr 2 w Zielonce

II MIEJSCE - Bartłomiej Starzyński - Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie

III MIEJSCE - Natalia Krzykowska - Szkoła Podstawowa w Obrębie

Gimnazjum

I MIEJSCE - Alicja Sadowska - Gimnazjum Publiczne w Lesznie

II MIEJSCE - Dorota Grzegorczyk - Publiczne Gimnazjum nr 6 w Radomiu

III MIEJSCE - Izabela Sińczuk - Gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Sterdyni


Konkurs wpływa na kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzuje wśród nich wiedzę nt. żywności ekologicznej.Przedsięwzięcie stwarza możliwości dotarcia do młodych ludzi i poszerzenia znajomości korzyści płynących ze spożywania żywności ekologicznej. Pośrednio może się to również przełożyć na wzrost w przyszłości zapotrzebowania na ekologiczne produkty, a co za tym idzie na rozwój rolnictwa ekologicznego.

Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju inicjatywy mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.

Laureatom w obu kategoriach wiekowych za zajęcie I, II, i III miejsca wręczono nagrody rzeczowe w postaci: tabletów, aparatów fotograficznych i smartphonów. Miłym zakończeniem było przygotowanie poczęstunku i spacer po warszawskim ZOO. 

Środki finansowe na realizację konkursu pochodziły z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach projektu „Konkursy KSOW – 2013 rok” – Pomoc Techniczna Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Nagrody i podziękowania dla laureatów, uczestników i nauczycieli w imieniu marszałka Adama Struzika wręczył zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Kazimierz Porębski.

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009