- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XIII edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
XIII EDYCJA KONKURSU "NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW" NA NAJLEPSZY REGIONALNY I LOKALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY Oraz NA NAJLEPSZE DANIE I POTRAWĘ REGIONALNĄ I LOKALNĄ.
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną już po raz trzynasty!
Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, , jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych. To nasi laureaci mogą poszczycić się dziś unijnymi oznaczeniami, takimi jak Chroniona Nazwa pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność a także znakiem krajowym „Jakość Tradycja”. Przeważająca większość produktów wyłonionych i nagrodzonych w konkursie wpisana jest także na Listę Produktów tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ważne jest też i to, że do wspieranie produkcji i promocji lokalnych specjałów włączyły się miejscowe samorządy.
Konkurs zaktywizował lokalne społeczności i lokalnych wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu. W ciągu kolejnych lat trwania Konkursu powstała dokumentacja ponad 9000 produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich stron i regionów Polski: wywodzących się z Kresów i Polski Centralnej, z gór i znad morza, z Ziem Zachodnich i z kultury mniejszości narodowych. Jest to dowód na to, jak bogata jest polska historia kulinarna i jak ważnym jest elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.
Cel konkursu – obok głównego, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Osiem lat temu, producenci – w większości laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba – już po raz ósmy – jest obecnie organizatorem konkursu.
W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Po raz pierwszy wtedy w tak szerokim stopniu w organizację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaangażował się Związek Województw RP.
Zasady konkursu
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013”.
Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.
Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.
Finały regionalne XIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” :
12 maja – Minikowo, Kujawsko-Pomorskie (produkt + potrawa)
16 czerwca – Tokarnia, Świętokrzyskie
14 lipca – Zamość, Lubelskie (produkt + potrawa)
27 lipca – Lesko, Podkarpackie
27 lipca – Szczecin, Zachodniopomorskie (produkt + potrawa)
4 sierpnia – Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, Opolskie (produkt + potrawa)
16 sierpnia – Poznań, Wielkopolskie (produkt + potrawa)
22 sierpnia – Białystok, Podlaskie
24 sierpnia – Bogdaniec, Lubuskie (produkt + potrawa)
24 sierpnia – Wrocław, Dolnośląskie (produkt + potrawa)
8 września – Nawojowa, Małopolskie (produkt + potrawa)
Wielki Finał konkursu odbędzie się 22 września 2013r.
w czasie Polagry Food w Poznaniu.
Tegorocznym regionalnym finałom konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” towarzyszyły spotkania związane z projektem „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”:
13 maja – Minikowo, woj. kujawsko-pomorskie
17 czerwca – Tokarnia, woj. świętokrzyskie
21 lipca – Szczecin, woj. zachodniopomorskie
28 lipca – Lesko, woj. podkarpackie
5 sierpnia – Bierkowice, woj. opolskie
9 sierpnia – Poznań, woj. wielkopolskie
25 sierpnia – Wrocław, woj. dolnośląskie
26 sierpnia – Ochla, woj. lubuskie
9 września – Nawojowa, woj. małopolskie
30 września – Płońsk, woj. mazowieckie
30 października – Buczek, woj. łódzkie
7 listopada – Białystok, woj. podlaskie
20 listopada – Lublin, woj. lubelskie
Dodatkowych informacji udzielają:
Izabella Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu NKD
tel. 505 17 55 78
e-mail: i.byszewska@onet.pl
Grażyna Kurpińska, Asystent Krajowego Koordynatora Konkursu NKD
tel. 504 081 707
e-mail: grazynak@rubikon.pl
W celu wzięcia udziału w konkursie należy zapoznać się z dokumentami:
Źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego