Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

XIII edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

28.05.2013

XIII EDYCJA KONKURSU "NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW" NA NAJLEPSZY REGIONALNY I LOKALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY Oraz NA NAJLEPSZE DANIE  I POTRAWĘ REGIONALNĄ I LOKALNĄ.

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną już po raz trzynasty!

Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, , jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych. To nasi laureaci mogą poszczycić się dziś unijnymi oznaczeniami, takimi jak Chroniona Nazwa pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność a także znakiem krajowym „Jakość Tradycja”. Przeważająca większość produktów wyłonionych i nagrodzonych w konkursie wpisana jest także na Listę Produktów tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ważne jest też i to, że do wspieranie produkcji i promocji lokalnych specjałów włączyły się miejscowe samorządy.

Konkurs zaktywizował lokalne społeczności i lokalnych wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu. W ciągu kolejnych lat trwania Konkursu powstała dokumentacja ponad 9000 produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich stron i regionów Polski: wywodzących się z Kresów i Polski Centralnej, z gór i znad morza, z Ziem Zachodnich i z kultury mniejszości narodowych. Jest to dowód na to, jak bogata jest polska historia kulinarna i jak ważnym jest elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.

Cel konkursu – obok głównego, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Osiem lat temu, producenci – w większości laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba – już po raz ósmy – jest obecnie organizatorem konkursu.

W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Po raz pierwszy wtedy w tak szerokim stopniu w organizację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaangażował się Związek Województw RP.

Zasady konkursu
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

 Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

 Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
 W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).

 Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013”.

 Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

 Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.

Finały regionalne XIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” :

12 maja – Minikowo, Kujawsko-Pomorskie (produkt + potrawa)
16 czerwca – Tokarnia, Świętokrzyskie
14 lipca – Zamość, Lubelskie (produkt + potrawa)
 27 lipca – Lesko, Podkarpackie
27 lipca – Szczecin, Zachodniopomorskie (produkt + potrawa)
4 sierpnia – Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, Opolskie (produkt + potrawa)
16 sierpnia – Poznań, Wielkopolskie (produkt + potrawa)
22 sierpnia – Białystok, Podlaskie
24 sierpnia – Bogdaniec, Lubuskie (produkt + potrawa)
24 sierpnia – Wrocław, Dolnośląskie (produkt + potrawa)
8 września – Nawojowa, Małopolskie (produkt + potrawa)

Wielki Finał konkursu odbędzie się 22 września 2013r.
 w czasie Polagry Food w Poznaniu. 


Tegorocznym regionalnym finałom konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” towarzyszyły spotkania związane z projektem „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”:

13 maja – Minikowo, woj. kujawsko-pomorskie
17 czerwca – Tokarnia, woj. świętokrzyskie
21 lipca – Szczecin, woj. zachodniopomorskie
28 lipca – Lesko, woj. podkarpackie
5 sierpnia – Bierkowice, woj. opolskie
9 sierpnia – Poznań, woj. wielkopolskie
25 sierpnia – Wrocław, woj. dolnośląskie
26 sierpnia – Ochla, woj. lubuskie
9 września – Nawojowa, woj. małopolskie
30 września – Płońsk, woj. mazowieckie
30 października – Buczek, woj. łódzkie
7 listopada – Białystok, woj. podlaskie
20 listopada – Lublin, woj. lubelskie

Dodatkowych informacji udzielają:

Izabella Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu NKD
 tel. 505 17 55 78
 e-mail:  i.byszewska@onet.pl

Grażyna Kurpińska, Asystent Krajowego Koordynatora Konkursu NKD
 tel. 504 081 707
 e-mail:  grazynak@rubikon.pl

W celu wzięcia udziału w konkursie należy zapoznać się z dokumentami:

Źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009