- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Kolejny Dzień Ziemi za nami
28 kwietnia br. na Polu Mokotowskim w Warszawie, w Alejce Produktów Tradycyjnych i Lokalnych Mazowsza prezentowaliśmy produkty nagrodzone tegorocznym Laurem Marszałka, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, jak również producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Projekt ma już ugruntowaną pozycję w programie Dnia Ziemi. To jedna z nielicznych prezentacji tradycyjnej i regionalnej żywności, organizowana na tak dużą skalę, której towarzyszą działania informacyjne. Deszczowa aura nie odstraszyła miłośników mazowieckich specjałów. Kiełbasa jałowcowa sucha, chleb żytni na zakwasie czy sery kozie z kozieradką lub czarnuszką to tylko niektóre z rarytasów, których można było spróbować. Nie zabrakło też słodyczy. Konfitur: z czerwonej porzeczki z kolendrą, cytrynowej z dodatkiem limonek, wiśni z rumem, truskawek z amaretto, ale także tradycyjnych pączków, serników i szarlotki z jabłek starych odmian.
Przedsięwzięcie pn. „Dzień Ziemi – Alejka Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Mazowsza” współfinansowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.