Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Tradycyjne i smaczne potrawy z Mazowsza

18.04.2013

Już po raz szósty mazowieccy producenci tradycyjnej żywności walczyli o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów są m.in. sójka mazowiecka, tradycyjny salceson wizytowy, ale zdecydowanie przeważają różnego rodzaju słodkości. Nagrodę otrzymały też dwa napoje – oba alkoholowe: cydr Ignaców oraz krupnik kurpiowski.

– Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw – powiedział marszałek Adam Struzik. – Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa – dodał.

Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach Mazowsza ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne – nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.

W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne, a także osoby fizyczne). W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne/produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009