- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
I Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
W dniu 6 grudnia br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie odbyło się I Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Kazimierz Porębski Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich wraz z Leszkiem Przybytniakiem Przewodniczącym Komisji Rolnictwa Sejmiku Województwa Mazowieckiego uroczyście otworzyli organizowane po raz pierwszy w województwie mazowieckim Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
W spotkaniu, oprócz producentów żywności regionalnej należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, udział wzięli m.in.: przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego Oddział w Warszawie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Lokalnych Grup Działania z terenu Mazowsza oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Forum było okazją do podsumowania działań podjętych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego na rzecz promocji żywności regionalnej i lokalnej w mijającym 2012 roku, a także zaprezentowania planów i propozycji nowych rozwiązań dla producentów żywności oraz sposobów wdrażania Nowej Strategii Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2013 roku. Podczas spotkania uczestnicy mieli również możliwość wymiany doświadczeń oraz dyskusji na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Województwo Mazowieckie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Aktualnie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zrzesza 51 podmiotów. Rolnicy, przetwórcy i restauratorzy z Mazowsza wspólnie tworząc sieć dziedzictwa kulinarnego ułatwiają konsumentom dotarcie do regionalnej żywności. Podstawą do współpracy są wspólne wartości: kultywowanie tradycji kulinarnych regionu, korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw oraz chęć aktywnej promocji kulinarnego dziedzictwa Mazowsza.
Obszary wiejskie są przedmiotem zainteresowania krajowej i unijnej polityki regionalnej dzięki czemu mieszkańcy wsi oraz wiejskie samorządy uzyskali dostęp do środków na rozwój infrastruktury społecznej i technicznej, rozwój kapitału ludzkiego oraz tworzenie pozarolniczych miejsc pracy. Podczas Forum odbyły się więc specjalistyczne wykłady dla członków Sieci nt. uzyskania środków w ramach unijnych źródeł finansowania oraz unijnego i krajowego sposobu certyfikowania produktów regionalnych i lokalnych. Ponadto Pan Dariusz Goszczyński Zastępca Dyrektora Departamentu Promocji i Komunikacji w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawił uczestnikom forum nowe elementy marketingu i promocji żywności tradycyjnej oraz lokalnej zaplanowane na lata 2013-2015.
„I Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” było współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.