- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Od pola do stołu” – poznajemy mazowieckie smakołyki
Znamy już laureatów pierwszego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogłoszono ich podczas VII edycji jesiennego jarmarku „Od pola do stołu”, zorganizowanego 30 września br. w Poświętnem w płońskim oddziale Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Konkurs na najlepszą potrawę regionalną i produkt żywnościowy przebiega dwuetapowo. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań jest uhonorowanie zwycięzców Perłami podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.
Szeroka formuła konkursu pozwala aplikować w wielu kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Zgłoszone do konkursu produkty i potrawy oceniło specjalnie powołane jury, które, po degustacji oraz zapoznaniu się z kartami zgłoszeniowymi, wytypowało laureatów.
Podczas imprezy odbyła się również konferencja „Produkt tradycyjny i lokalny elementem promocji i szansą rozwoju regionu”. Było to już trzecie z cyklu sześciu spotkań organizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich UMWM przygotowali specjalne prezentacje związane z tematyką dyskusji i służyli wiedzą, odpowiadając na pytania gości. W konferencji wzięli udział rolnicy, rolnicy ekologiczni, przetwórcy i doradcy rolni, a także przedstawiciele władz samorządowych oraz lokalnych grup działania.
Z zainteresowaniem spotkały się wystąpienia rolników opowiadających o własnych doświadczeniach w gospodarstwie. Krzysztof Kowalski z miejscowości Winniki omówił tajniki produkcji oleju lnianego z wykorzystaniem własnych surowców. Przybliżył też metody zagospodarowania produktów ubocznych.
Julian Bielawski – prowadzący firmę w Wyszkowie zapoznał słuchaczy z tematyką wytwarzania produktów mięsnych w oparciu o mięso świni złotnickiej. Wystąpienia praktyków produkcji i przetwórstwa zaowocowały żywą dyskusją zebranych oraz wieloma ciekawymi wnioskami.