Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Od pola do stołu” – poznajemy mazowieckie smakołyki

03.10.2012

Znamy już laureatów pierwszego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogłoszono ich podczas VII edycji jesiennego jarmarku „Od pola do stołu”, zorganizowanego 30 września br. w Poświętnem w płońskim oddziale Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Konkurs na najlepszą potrawę regionalną i produkt żywnościowy przebiega dwuetapowo. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań jest uhonorowanie zwycięzców Perłami podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.

Szeroka formuła konkursu pozwala aplikować w wielu kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

Zgłoszone do konkursu produkty i potrawy oceniło specjalnie powołane jury, które, po degustacji oraz zapoznaniu się z kartami zgłoszeniowymi, wytypowało laureatów.

Podczas imprezy odbyła się również konferencja „Produkt tradycyjny i lokalny elementem promocji i szansą rozwoju regionu”. Było to już trzecie z cyklu sześciu spotkań organizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich UMWM przygotowali specjalne prezentacje związane z tematyką dyskusji i służyli wiedzą, odpowiadając na pytania gości. W konferencji wzięli udział rolnicy, rolnicy ekologiczni, przetwórcy i doradcy rolni, a także przedstawiciele władz samorządowych oraz lokalnych grup działania.

Z zainteresowaniem spotkały się wystąpienia rolników opowiadających o własnych doświadczeniach w gospodarstwie. Krzysztof Kowalski z miejscowości Winniki omówił tajniki produkcji oleju lnianego z wykorzystaniem własnych surowców. Przybliżył też metody zagospodarowania produktów ubocznych.

Julian Bielawski – prowadzący firmę w Wyszkowie zapoznał słuchaczy z tematyką wytwarzania produktów mięsnych w oparciu o mięso świni złotnickiej. Wystąpienia praktyków produkcji i przetwórstwa zaowocowały żywą dyskusją zebranych oraz wieloma ciekawymi wnioskami.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009