- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mazowsze wybiera się na Targi Smaki Regionów
Zapowiada się niezwykła uczta dla smakoszy win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów wytwarzanych według tradycyjnych, oryginalnych receptur w różnych regionach Polski. W czasie trwania Polagry odbędą się bowiem Targi Smaki Regionów (6-9 października 2012), które w swoim założeniu mają promować naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Targi te organizowane są wspólnie przez Międzynarodowe Targi Poznański i Związek Województw RP. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju skupiające w ramach swoich stoisk producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
Poza Urzędami Marszałkowskimi w gronie wystawców będzie można znaleźć firmy zgłoszone przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, producentów mających w swojej ofercie żywność ekologiczną certyfikowaną, a także współpracujące z Urzędami Marszałkowskimi firmy, które wytwarzają żywność naturalną z oznaczeniem krajowego Systemu - Jakość Tradycja oraz żywność wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z oznaczeniem unijnym.
Targi Smaki Regionów od kilku lat, wspierają rozwój produkcji tradycyjnych polskich produktów, promują rodzimą żywność, a także stwarzają warunki do nawiązywania kontaktów handlowych z dużymi odbiorcami, takimi jak sieci delikatesów, czy restauracji. Taką możliwość daje niewątpliwie towarzystwo targów Polagra, które w 2011 roku zwiedziło kilkadziesiąt tysięcy profesjonalnych zwiedzających (w tym 6.950 kupców z Polski i zagranicy).
W opinii organizatorów Targów Smaki Regionów polska żywność regionalna i certyfikowana jest dobrem narodowym, które bezsprzecznie zasługuje na zainteresowanie zagranicy. Stąd docelowo chcieliby uczynić je wydarzeniem międzynarodowym na miarę Polagry. Koncepcja ta pozwoliłaby rozwinąć współpracę rodzimych regionów i województw z regionami partnerskimi z zagranicy. Dlatego już tegoroczna edycja Smaków Regionów zakłada wyłonienie, w drodze konkursu, Regionu Partnerskiego targów. W kolejnych latach funkcja ta miałaby być każdorazowo sprawowana przez inny region Polski.
To nie jedyna nowość w koncepcji organizacyjnej Smaków Regionów. Po raz pierwszy odbędzie także konkurs zatytułowany „Najciekawsza Promocja Regionu”, który ma wyłonić najlepsze stoisko targów. W konkursie tym oceniana będzie m.in. oryginalność aranżacji stoiska, bogactwo prezentowanych wyrobów, międzynarodowość oraz pomysł na udział w targach realizowany przez dany region. Ponadto przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostanie przygotowany panel dyskusyjny zatytułowany: „Czy warto zabiegać o oznaczenie unijne dla żywności ekologicznej certyfikowanej?” oraz cykl konferencji tematycznych dotyczących żywności naturalnej, tradycyjnej i lokalnej. Tradycyjnie Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizuje podczas targów finał XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” połączony z prezentacją produktów, które otrzymają „Kulinarne Perły”.
Targi Smaki Regionów będą zatem wyjątkową ekspozycją, dedykowaną producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Przez wszystkie dni trwania targów odbywać się będzie nie tylko prezentacja i degustacja regionalnych produktów, ale prowadzona będzie także ich sprzedaż.
źródło: MTP