Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Mazowsze wybiera się na Targi Smaki Regionów

03.10.2012

Zapowiada się niezwykła uczta dla smakoszy win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów wytwarzanych według tradycyjnych, oryginalnych receptur w różnych regionach Polski. W czasie trwania Polagry odbędą się bowiem Targi Smaki Regionów (6-9 października 2012), które w swoim założeniu mają promować naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Targi te organizowane są wspólnie przez Międzynarodowe Targi Poznański i Związek Województw RP. Wystawcami  są tutaj poszczególne województwa naszego kraju skupiające w ramach swoich stoisk producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.

Poza Urzędami Marszałkowskimi w gronie wystawców będzie można znaleźć firmy zgłoszone przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, producentów mających w swojej ofercie żywność ekologiczną certyfikowaną, a także współpracujące z Urzędami Marszałkowskimi firmy, które wytwarzają żywność naturalną z oznaczeniem krajowego Systemu - Jakość Tradycja oraz żywność wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z oznaczeniem unijnym.

Targi Smaki Regionów od kilku lat, wspierają rozwój produkcji tradycyjnych polskich produktów, promują rodzimą żywność, a także stwarzają warunki do nawiązywania kontaktów handlowych z dużymi odbiorcami, takimi jak sieci delikatesów, czy restauracji.  Taką możliwość daje niewątpliwie towarzystwo targów Polagra, które w 2011 roku zwiedziło kilkadziesiąt tysięcy profesjonalnych zwiedzających (w tym 6.950 kupców z Polski i zagranicy).

W opinii organizatorów Targów Smaki Regionów polska żywność regionalna i certyfikowana jest dobrem narodowym, które bezsprzecznie zasługuje na zainteresowanie zagranicy. Stąd docelowo chcieliby uczynić je wydarzeniem międzynarodowym na miarę Polagry. Koncepcja ta pozwoliłaby rozwinąć współpracę rodzimych regionów i województw z regionami partnerskimi z zagranicy. Dlatego już tegoroczna edycja Smaków Regionów zakłada wyłonienie, w drodze konkursu, Regionu Partnerskiego targów. W kolejnych latach funkcja ta miałaby być każdorazowo sprawowana przez inny region Polski.

To nie jedyna nowość w koncepcji organizacyjnej Smaków Regionów. Po raz pierwszy odbędzie także konkurs zatytułowany „Najciekawsza Promocja Regionu”, który ma wyłonić najlepsze stoisko targów. W konkursie tym oceniana będzie m.in. oryginalność aranżacji stoiska, bogactwo prezentowanych wyrobów, międzynarodowość oraz pomysł na udział w targach realizowany przez dany region. Ponadto przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostanie przygotowany panel dyskusyjny zatytułowany: „Czy warto zabiegać o oznaczenie unijne dla żywności ekologicznej certyfikowanej?” oraz cykl konferencji tematycznych dotyczących żywności naturalnej, tradycyjnej i lokalnej. Tradycyjnie Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizuje podczas targów finał XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” połączony z prezentacją produktów, które otrzymają „Kulinarne Perły”.

Targi Smaki Regionów będą zatem wyjątkową ekspozycją, dedykowaną producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Przez wszystkie dni trwania targów odbywać się będzie nie tylko prezentacja i degustacja regionalnych produktów, ale prowadzona będzie także ich sprzedaż.

źródło: MTP


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009