- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z XIV Dożynek Województwa Mazowieckiego
24 delegacje z całego województwa mazowieckiego, 31 wspaniałych wieńców dożynkowych, mnóstwo znamienitych gości z Marszałkiem Województwa Mazowieckiego Adamem Struzikiem na czele i … deszcz. Dożynki Województwa Mazowieckiego organizowane po raz czternasty gościły po raz drugi w Kozienicach – tegorocznej Stolicy Kulturalnej Mazowsza - zyskując także rangę Dożynek Diecezji Radomskiej, Powiatu Kozienickiego i Gminy Kozienice.
Uroczystości rozpoczęły się mszą dziękczynną sprawowaną pod przewodnictwem Jego Ekscelencji Księdza Biskupa Henryka Tomasika, po której barwny korowód przeszedł ulicami Kozienic na zmodernizowany Stadion Miejski. Podobnie jak dziesięć lat temu, gdy dożynki wojewódzkie po raz pierwszy organizowane były w Kozienicach, delegacje wieńcowe musiały chronić się pod parasolami, bo słońce nad kozienickim niebem wyszło dopiero późnym popołudniem.
Na stadionie odbyły się tradycyjne elementy Święta Plonów – obrzęd dzielenia chlebem, hymny dożynkowe, wręczanie odznaczeń branżowych i nagród w konkursach wojewódzkich. W roli wojewódzkich starostów dożynkowych wystąpili Aneta Szewc ze wsi Samwodzie oraz Romuald Pierzchała ze wsi Piotrkowice. Wypowiadając słowa „oto trud naszej ziemi, dzielcie nim sprawiedliwie” na ręce biskupa Henryka Tomasika, marszałka województwa Adama Struzika, wicewojewody mazowieckiego Dariusza Piątka, starosty kozienickiego Janusza Stąpora i burmistrza Kozienic Tomasza Śmietanki przekazali dożynkowy chleb, wypieczony z tegorocznej mąki.
- Wyrazy szczególnej wdzięczności kieruję dziś do rolników z całego Mazowsza. Pokonując wiele przeciwności i zmagając się z siłami natury, dbacie, Drodzy Gospodarze, by ziemia wydała owoce, a na naszych stołach nie zabrakło chleba – symbolu życia, dostatku i pewności jutra. Wasze zaangażowanie w lokalny postęp, poszukiwanie nowoczesnych rozwiązań, a przy tym przywiązanie do fundamentalnych wartości zasługują na głęboki społeczny szacunek. Dziś, w XXI wieku polski rolnik nadal żywi i broni. Rolnicy, którzy jak nikt inny przywiązani są do ojczystej tradycji, bronią podstawowych wartości, przekazując je przyszłym pokoleniom – dziękował marszałek Adam Struzik.
Oprócz tradycyjnego podziękowania za plony i złożenia wieńców dożynkowych, podczas uroczystości wręczone zostały odznaczenia państwowe i branżowe. Była to również okazja do podsumowania rolniczych konkursów oraz plebiscytów. Za najpiękniejsze tradycyjne wieńce dożynkowe komisja konkursowa uznała wieńce przygotowane przez powiaty: węgrowski, garwoliński i zwoleński, przyznając im odpowiednio I, II i III miejsce. Podczas Dożynek zakończono także konkursy Polski Producent Żywności i Agroliga.
W programie artystycznym wystąpił m.in. Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca Mazowsze, który zainaugurował tym samym nowy sezon artystyczny. Obchodom tego rolniczego święta towarzyszyły pokazy, kiermasze i wystawy. Wielkim powodzeniem cieszyło się stoisko województwa mazowieckiego finansowane w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, a współtworzone przez Muzeum Wsi Radomskiej, Koło Gospodyń Wiejskich Nowoczesna Gospodyni ze Stanisławic i Zespół Ludowy Sobótka z Czarnolasu.
więcej zdjęć na stronie Samorządu Województwa Mazowieckiego