- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Wyniki konkursu „Smak ekologicznej żywności”
Znamy już laureatów IX edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Od 1 marca dzieci i młodzież z całego Mazowsza uczestniczyły w projekcie dotyczącym ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym nagrody wręczono 11 czerwca br. podczas uroczystego finału w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. Etap szkolny przeprowadzony został przez zgłoszone do konkursu placówki. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test wiedzy z zakresu rolnictwa i produktu ekologicznego, na który złożyło się 30 pytań testowych oraz 3 opisowe.
Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem dzieci. Skierowany był do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjów. W br. do urzędu wpłynęło 174 zgłoszeń – aż 110 szkół podstawowych oraz 64 gimnazja wyraziły chęć uczestniczenia w rywalizacji. Do udziału w II etapie konkursu zakwalifikowało się 40 szkół podstawowych i 26 gimnazjów. W efekcie wyłoniono 6 laureatów.
Głównym celem konkursu jest kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzacja i upowszechnienie wśród nich wiedzy nt. żywności ekologicznej. Dzięki udziałowi w konkursie młodzież mogła zgłębić wiedzę na temat ekologii i ekologicznej żywności oraz promowania certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego. Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.