Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyniki konkursu „Smak ekologicznej żywności”

15.06.2012

Znamy już laureatów IX edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Od 1 marca dzieci i młodzież z całego Mazowsza uczestniczyły w projekcie dotyczącym ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym nagrody wręczono 11 czerwca br. podczas uroczystego finału w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. Etap szkolny przeprowadzony został przez zgłoszone do konkursu placówki. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test wiedzy z zakresu rolnictwa i produktu ekologicznego, na który złożyło się 30 pytań testowych oraz 3 opisowe.

Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem dzieci. Skierowany był do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjów. W br. do urzędu wpłynęło 174 zgłoszeń – aż 110 szkół podstawowych oraz 64 gimnazja wyraziły chęć uczestniczenia w rywalizacji. Do udziału w II etapie konkursu zakwalifikowało się 40 szkół podstawowych i 26 gimnazjów. W efekcie wyłoniono 6 laureatów.

Głównym celem konkursu jest kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzacja i upowszechnienie wśród nich wiedzy nt. żywności ekologicznej. Dzięki udziałowi w konkursie młodzież mogła zgłębić wiedzę na temat ekologii i ekologicznej żywności oraz promowania certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego. Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009