Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Najlepsze mazowieckie smakołyki 2011 roku nagrodzone!

14.06.2012

Pagórki mazowieckie, chleb żytni z żurawiną, ser biały z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski czy jagoda z żubrówką to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik podczas gali, która odbyła się 13 czerwca br.

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych smakołyków, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur i pieczołowitym ich odtwarzaniem – podkreślił marszałek Adam Struzik. – Sama nagroda jest z kolei nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 79 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były również przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono też przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – soki, nalewki i likiery. Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i metody wytwarzania. Wybrała spośród nich 14 najlepszych i przyznała dwa wyróżnienia.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W drugiej z kategorii rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Składniki tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Laureaci konkursu

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009