- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Najlepsze mazowieckie smakołyki 2011 roku nagrodzone!
Pagórki mazowieckie, chleb żytni z żurawiną, ser biały z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski czy jagoda z żubrówką to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik podczas gali, która odbyła się 13 czerwca br.
– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych smakołyków, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur i pieczołowitym ich odtwarzaniem – podkreślił marszałek Adam Struzik. – Sama nagroda jest z kolei nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 79 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były również przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono też przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – soki, nalewki i likiery. Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i metody wytwarzania. Wybrała spośród nich 14 najlepszych i przyznała dwa wyróżnienia.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W drugiej z kategorii rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Składniki tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.