- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Kiermasz produktów tradycyjnych
Kaszanka szydłowiecka z wątróbką krojoną w kostkę, kiełbasa staropolska- szydłowiecka, kiełbasa szydłowiecka-pieczona z oczkiem, pasztet domowy-szydłowiecki, konfitura wiśniowa zakroczymska, podchmielone wisienki zakroczymskie to tylko nieliczne mazowieckie specjały, które prezentowane były w pierwszy weekend czerwca na toruńskim Rynku Nowomiejskim podczas kiermaszu „Lista Produktów Tradycyjnych”.
Celem corocznej imprezy jest promowanie, wpisanych na listę, produktów tradycyjnych z całej Polski oraz popularyzacja wytwarzania potraw według receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Produkty tradycyjne to takie, których jakość oraz wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowanych tradycyjnych metod ich wytwarzania. Mają specyficzny charakter, zostały wyprodukowane z użyciem tradycyjnych surowców lub charakteryzują się tradycyjnym składem czy sposobem produkcji. Lista stanowi zbiór produktów, które zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 roku, Nr 10, poz. 68 z późn. zm.) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieszcza w spisie produktów tradycyjnych.
Impreza została zrealizowana w ramach projektu „Imprezy promocyjne, wystawy, targi KSOW – 2012 rok” i była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Producentami wyrobów prezentowanych w Toruniu byli członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze: Bekon z Szydłowca oraz Eco-Fruit z Zakroczymia. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie Kazimierz Porębski.