Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Staropolskie smakołyki w skansenie

08.05.2012

W Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 6 maja br., obyła się prawdziwa biesiada. Impreza „Gotowanie na polanie” przyciągnęła nie tylko smakoszy, ale i twórców mazowieckiej kuchni regionalnej.

Skansen odwiedziło ponad 1200 gości, którzy delektowali się wieloma smakołykami. Ogromnym powodzeniem cieszyła się grochówka z kuchni polowej, naturalny chleb ze smalcem, pyszne bułki, ciasta i ciasteczka, pierogi, kluski kartoflane, bigosy, domowe wędliny oraz nalewki i miody pitne.

Już od 10 lat najważniejszym punktem imprezy jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Pozwala on odkryć smaki nieznane w innych regionach kraju. Tegoroczny konkurs miał charakter otwarty. Każdy, kto lubi gotować i jest właścicielem przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, miał szansę zaprezentować swoje umiejętności. Nie zabrakło więc kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych oraz producentów produktów tradycyjnych. Liczył się nie tylko smak przyrządzonych dań, ale również sposób ich podania. Jury oceniło 40 potraw przygotowanych przez 13 uczestników.

Przyznanych zostało 6 nagród głównych w kategoriach: napój, zupa, potrawa mięsna, danie jarskie, przekąska i deser. Za najsmaczniejsze uznane zostały:
 w kategorii „zupa” – zagraj mazowiecki z okrasą przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze;
  w kategorii „danie jarskie” – pyzy ziemniaczane (biedaki) autorstwa Martyny Częścik z Żulina;
 w kategorii „potrawa mięsna” – żebro na miodzie w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Smrock-Dwór;
 w kategorii „przekąska” – kiszka ziemniaczana przyrządzona przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich JAGNA w Tłuchowie;
 w kategorii „deser” – ciasteczka owsiane Agnieszki Samsel z Czarni;
 w kategorii „napój” – nalewka z pigwy Marii Piórkowskiej z Bandyś.

Jak co roku duże zainteresowanie wzbudził kiermasz ludowego rzemiosła i rękodzieła. W ofercie wystawców znalazły się między innymi: ceramiczne i drewniane naczynia, wyroby z wikliny, filcu, ręcznie wykonana biżuteria, lampy witrażowe czy aniołki i świątki z drewna. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. 

To nie jedyne atrakcje, które tego dnia czekały na gości Muzeum. Wystawy prezentowane w dworze szlacheckim i dziesięciu zagrodach z końca XIX i początku XX wieku przybliżały codzienne życie wsi mazowieckiej. Zwiedzający mieli szansę przyjrzeć się pokazom rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, garncarstwa, plecionkarstwa, tkactwa, papieroplastyki, szewstwa. W wiejskiej izbie szkolnej odbywały się lekcje kaligrafii a na podwórku szkolnym – dawne zabawy wiejskie. Dużym zainteresowaniem cieszyły się prezentacje tradycyjnych zajęć gospodarskich: wyrobu masła, przędzenia wełny na kołowrotku, wirowania śmietany za pomocą centryfugi a także wiosennych prac polowych (orki konnej, bronowania i siewu).

Galeria zdjęć

Źródło: Samorząd Województwa Mazowieckiego

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009