Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Regionalia” w Warszawie

24.04.2012

„Regionalia” to pierwsza edycja Targów Produktów Regionalnych, która dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z bardzo popularnymi Targami Turystyki i Wypoczynku „LATO”, stworzyła możliwość dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów. 

Mazowsze zaprezentowało się na dwóch stoiskach w części turystycznej i żywnościowej. Na stoisku w części żywnościowej (65m2) grupa 14 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych
 i ekologicznych. Można było skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, zioła. Dodatkową atrakcją podczas trwania „Regionaliów” był konkurs „na najlepszy produkt regionalny i lokalny” z Mazowsza. Przyznano następujące nagrody:

  • Medal w kategorii Skarby Natury: „Koneser” FPHU z Wyszkowa, za półgęsek mazowiecki po staropolsku
  • Medal w kategorii Promile i Procenty: Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek (powiat warszawski zachodni) za nalewkę Cztery Pory Roku


Wyróżnienia w kategorii Skarby Natury:

  • P.P.U.H. Stelmański z Sierpca za smalec z tradycją
  • Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy z Rozalina (powiat pruszkowski) za rukolę, roślinę pochodzącą z basenu Morza Śródziemnego, a uprawianą w Polsce
  • Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy z Siedlec za Chleb Razowy Marszałkowski z Siedlec 500g

Jednoczesna organizacja obu imprez targowych stworzyła możliwość prezentacji i promocji nie tylko tradycyjnych potraw, ale także oferty turystyczno-kulturalnej całego regionu. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Na targach swoje wyroby wystawiali również producenci produktów regionalnych z innych państw: Litwy, Bułgarii, Węgier. Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 120 firm, a same targi odwiedziło ponad 20 000 osób. Na Mazowszu 44 produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych, a 35 producentów należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, dlatego istotne jest promowanie produktów regionalnych, tradycyjnych  i ekologicznych, które zdobywają coraz większe uznanie wśród konsumentów.
 
Organizacja Targów Produktów Regionalnych „Regionalia” dofinansowana została ze środków Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, Schemat III Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich. Impreza odbyła się w dniach 20 – 22 kwietnia br. w Warszawie.

Galeria zdjęć

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009