- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Targi Turystyczne LATO 2012
XVII Targi Turystyki i Wypoczynku LATO 2012 zgromadziły biura podróży, hotele, ośrodki wypoczynkowe, SPA i uzdrowiska, zarówno z kraju, jak i z zagranicy. Zwiedzający mogli zapoznać się z ofertą ponad 420 wystawców z 17 krajów, w tym: Azerbejdżanu, Chorwacji, Cypru, Czarnogóry, Dominikany, Kuby, Litwy, Norwegii, Słowacji, Węgier oraz Egiptu, który w tym roku objął funkcję Kraju Partnerskiego targów. Biura podróży przygotowały ofert wyjazdów dla młodzieży, rodzin z dziećmi, seniorów, zwolenników plażowego lenistwa, i amatorów bardziej aktywnych form wypoczynku.
Organizatorzy targów LATO 2012 zadbali również o rozrywkę dla dzieci i młodzieży. Na pociechy czekały dmuchane zabawki, malowanie buziek, wspólne wypiekania pierników i kącik malucha. Na terenie miasteczka rowerowego, pod czujnym okiem policjantów z Komendy Głównej Policji, dzieci mogły zdać egzamin na kartę rowerową i wygrać kaski ochronne.
Wiele atrakcji przygotował Region Partnerski Targów - Mazowsze - który 21 kwietnia otworzy sezon turystyczny na Mazowszu.Podczas targów smakosze mogli również rozkoszować się wyśmienitymi pyzami i pierogami, które otrzymały certyfikat „Kulinarne Dziedzictwo Mazowsza”, a także żurem, świeżonką, zupą kurkową oraz pasztetami przygotowanymi przez region partnerski.
Po raz pierwszy targom LATO 2012 towarzyszyły Targi Produktów Regionalnych „Regionalia”. Na zainteresowanych czekały między innymi pokazy tworzenia i łączenia dań oraz przystawek z produktów regionalnych i sezonowych wraz z degustacją, warsztaty ekologiczno-artystyczne dla dzieci i dorosłych, obejmujące tworzenie recyklingowych zabawek i instrumentów, a także strojów i biżuterii ekologicznej oraz czerpanie papieru. Odbyły się również pokazy tkania na krosnach, mody inspirowanej folkiem oraz Święto Światowego Chleba.
Targi odbyły się w dniach 20 – 22 kwietnia, a ich uroczystego otwarcia dokonał członek zarządu Wiesław Raboszuk.
Źródło: Samorząd Województwa Mazowieckiego