- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z konferencji „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu”
15 marca br. w Skaryszewie Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Urząd Miasta i Gminy w Skaryszewie oraz Lokalna Grupa Działania „Wspólny Trakt” zorganizowały konferencję „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu”. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował wicemarszałek Leszek Ruszczyk.
Samorząd Województwa Mazowieckiego zgodnie z „Planem Działania Samorządu Województwa Mazowieckiego na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Poprawy Jakości Artykułów Żywnościowych na Mazowszu w latach 2007-2013” stale podejmuje działania promocyjno-informacyjne dot. wysokiej jakości mazowieckiej żywności ekologicznej, tradycyjnej i regionalnej. Konferencja „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu” w Skaryszewie była pierwszą z cyklu sześciu zaplanowanych na rok 2012 działań promocyjno-upowszechnieniowych.
Konferencję otworzył Burmistrz Gminy i Miasta Skaryszew Ireneusz Kumięga, witając przybyłych gości m.in. Wicewojewodę Województwa Mazowieckiego Dariusza Piątka, Wicemarszałka Województwa Mazowieckiego Leszka Ruszczyka, Starostę Powiatu Radomskiego Mirosława Ślifirczyka, Zastępcę Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierza Porębskiego, prezesa LGD „Wspólny Trakt”, prezesa LGD „Razem dla Radomki”.
W konferencji wzięli udział producenci i przetwórcy produktów rolnych i rolnicy z gmin Południowego Mazowsza oraz przedstawiciele lokalnych LGD, przedstawiciele instytucji okołorolniczych. Burzliwa dyskusja po konferencji dotykała problemów europejskich systemów certyfikacji żywności i znaków jakości, jak również zagadnień produkcji ekologicznej oraz edukacji młodzieży w zakresie zdrowego żywienia.
Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego. Przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje kulinarne są istotnym czynnikiem integrującym. W parze z odpowiednio zorganizowanymi działaniami biznesowymi, mogą stać się dodatkowym źródłem dochodów mieszkańców terenów wiejskich– podkreślił wicemarszałek Leszek Ruszczyk.