Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Relacja z konferencji „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu”

16.03.2012

15 marca br. w Skaryszewie Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Urząd Miasta i Gminy w Skaryszewie oraz Lokalna Grupa Działania „Wspólny Trakt” zorganizowały konferencję „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu”. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował wicemarszałek Leszek Ruszczyk. 

Samorząd Województwa Mazowieckiego zgodnie z „Planem Działania Samorządu Województwa Mazowieckiego na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Poprawy Jakości Artykułów Żywnościowych na Mazowszu w latach 2007-2013” stale podejmuje działania promocyjno-informacyjne dot. wysokiej jakości mazowieckiej żywności ekologicznej, tradycyjnej i regionalnej. Konferencja „Produkt Tradycyjny i Lokalny Szansą Rozwoju Regionu” w Skaryszewie była pierwszą z cyklu sześciu zaplanowanych na rok 2012 działań promocyjno-upowszechnieniowych.

Konferencję otworzył Burmistrz Gminy i Miasta Skaryszew Ireneusz Kumięga, witając przybyłych gości m.in. Wicewojewodę Województwa Mazowieckiego Dariusza Piątka, Wicemarszałka Województwa Mazowieckiego Leszka Ruszczyka, Starostę Powiatu Radomskiego Mirosława Ślifirczyka, Zastępcę Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Kazimierza Porębskiego, prezesa LGD „Wspólny Trakt”, prezesa LGD „Razem dla Radomki”.

W konferencji wzięli udział producenci i przetwórcy produktów rolnych i rolnicy z gmin Południowego Mazowsza oraz przedstawiciele lokalnych LGD, przedstawiciele instytucji okołorolniczych. Burzliwa dyskusja po konferencji dotykała problemów europejskich systemów certyfikacji żywności i znaków jakości, jak również zagadnień produkcji ekologicznej oraz edukacji młodzieży w zakresie zdrowego żywienia. 

Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego. Przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje kulinarne są istotnym czynnikiem integrującym. W parze z odpowiednio zorganizowanymi działaniami biznesowymi, mogą stać się dodatkowym źródłem dochodów mieszkańców terenów wiejskich– podkreślił wicemarszałek Leszek Ruszczyk.

Galeria zdjęć

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009