- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Sukces Mazowsza na poznańskiej POLAGRZE FOOD
Dnia 11 września 2011 r. w ramach Międzynarodowych Tragów Spożywczych w Poznaniu odbył się XI Wielki Finał Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” połączony z wręczeniem statuetek „Perła 2011 r.”.
Nasze województwo zostało wyróżnione trzema „Perłami”. W kategorii produktów statuetkę otrzymali Pani Halina Witkowska z gminy Zatory za „fafernuchy”, czyli miodowo-pieprzowe ciasteczka o bardzo starym rodowodzie oraz Państwo Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa za Likier Radziwiłłowski, sporządzony wg XVII- wiecznej receptury, pochodzącej z dworu Księcia Radziwiłła. Państwo Marcinowscy otrzymali również Perłę w kategorii potraw za Rosół Dworski Radziwiłłowski. Gospodarstwo Państwa Marcinowskich specjalizuje się w hodowli kur zielononóżek kuropatwianych, które stanowią podstawę do wytworzenia wielu smakołyków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Mazowieckim Laureatom statuetki wręczał zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Pan Kazimierz Porębski w towarzystwie Pana Bogdana Ciepielewskiego, dyrektora Biura Związku Województw RP.
W pawilonie nr 8 (Smaki Regionów), Mazowsze prezentowało ciekawą ekspozycję. Wśród naszych wystawców znaleźli się Państwo Stanisława i Henryk Myszka z Karniewa oferujący jabłka z ekologicznego sadu i bajecznie kolorowe tkane chodniki. Pan Rafał Dziliński zachwycał wszystkich zwiedzających mnogością smaków nalewek z własnej wytwórni. Natomiast Pan Robert Jasiński z Mińska Mazowieckiego częstował zwiedzających wieloma gatunkami „Chleba życia” na zakwasie.
Tegoroczne targi zaszczycił swoją obecnością Pan Prezydent RP Bronisław Komorowski, który dokonał uroczystego otwarcia „Polagry Food”. Wśród gości specjalnych był Pan Dacian Ciolos, Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz ministrowie innych krajów zajmujący się kwestiami rolnymi. Nasz kraj reprezentował Pan Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.