- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Dnia 24 sierpnia 2011 roku w Poświętnem, w Oddziale Płońskim Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie odbył się finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Obradom komisji konkursowej towarzyszyło szkolenie „Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolników indywidualnych – stan i perspektywy”.
Do konkursu zgłoszono 50 produktów i potraw z terenu całego województwa mazowieckiego.
W skład komisji konkursowej wchodzili przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedziba w Warszawie.
Komisja Konkursowa po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów, przyznała następujące nagrody:
W kategorii produktów i przetworów roślinnych:
I nagroda:
Franciszek Kesler za olej rzepakowy Keslera
Barbara Błaszczyk za kurki wielkanocne
II nagroda: Alina Sztabnik za pagaje
III nagroda: Ireneusz Kostrzewski za mus malinowy
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:
I nagroda:
Artur Zarzycki za Skołatowską szynkę dziedzica
Paweł Surażyński Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za szynkę dojrzewającą
Sławomir Rosiak za ser podpuszkowy ,,ze stołu”
Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich za masło klarowane
II nagroda:
Julian S. Bielawski ,,Koneser” za szynkę zbójnicką z prosięcia
Małgorzata Gilewska za szynkę wędzoną podpuszkową
III nagroda: Piotr Kubajewski za kiełbasę z szynki
W kategorii napojów:
I nagroda:
Anna Kołecka za pigwówkę przęsławicką na miodzie
Elżbieta Protasiewicz za nalewkę spokojna starość
II nagroda: Halina Nałęcz za nalewkę długowieczności
III nagroda: Stowarzyszenie Gminne Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczytna za nalewkę malinową
W kategorii inne produkty regionalne:
III nagroda: Marta Daniszewska za przysmak Błażeja
Zostały również przyznane trzy nagrody z Agencji Rynku Rolnego.
Nominację do Perły 2011 otrzymali:
- Paweł Surażyński Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za kiełbasę mazowiecka podsuszaną
- Halina Witkowska za Fafernuchy
- Wioletta i Dariusz Marcinowscy za Likier Radziwiłłowski.
W grupie gastronomicznej Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody:
I nagroda: Wioletta i Dariusz Marcinowscy za rosół dworski polski mazowiecki i kapłon staropolski w śmietanie,
II nagroda: Restauracja ,,Poświętne” w Płońsku za żurek i pierogi z mięsem i bukietem surówek,
III nagroda: Murzynowska Teresa, Wiśniewski Zdzisław za zupę krem z dyni i ziemniaczane kluski z Serem,
Wyróżniono: Koło Gospodyń Wiejskich z Serocka za roladę ziemniaczaną i kotlety mięsno-kapustne.
Nominację do Perły 2011 otrzymali: Wioletta i Dariusz Marcinowscy za rosół dworski polski mazowiecki.