Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

29.08.2011

Dnia 24 sierpnia 2011 roku w Poświętnem, w Oddziale Płońskim Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie odbył się finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Obradom komisji konkursowej towarzyszyło szkolenie  „Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolników indywidualnych – stan i perspektywy”.

Do konkursu zgłoszono 50 produktów i potraw z terenu całego województwa mazowieckiego.
W skład komisji konkursowej wchodzili przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedziba w Warszawie.

Komisja Konkursowa po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów, przyznała następujące nagrody:

W kategorii produktów i przetworów roślinnych:

I nagroda:

Franciszek Kesler za olej rzepakowy Keslera

Barbara Błaszczyk za kurki wielkanocne        

II nagroda:   Alina Sztabnik za pagaje

III nagroda:  Ireneusz Kostrzewski za mus malinowy

 

W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:

I nagroda:  

Artur Zarzycki za Skołatowską szynkę dziedzica

Paweł Surażyński Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za szynkę dojrzewającą

Sławomir Rosiak za ser podpuszkowy ,,ze stołu”

Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich za masło klarowane      

II nagroda:

Julian S. Bielawski ,,Koneser” za szynkę zbójnicką z prosięcia

Małgorzata Gilewska za szynkę wędzoną podpuszkową

III nagroda: Piotr Kubajewski za kiełbasę z szynki

 

W kategorii napojów:

I nagroda:

Anna Kołecka za pigwówkę przęsławicką na miodzie

Elżbieta Protasiewicz za nalewkę spokojna starość

II nagroda: Halina Nałęcz za nalewkę długowieczności

III nagroda: Stowarzyszenie Gminne Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczytna za nalewkę malinową

W kategorii inne produkty regionalne:

III nagroda: Marta Daniszewska za przysmak Błażeja

Zostały również przyznane trzy nagrody z Agencji Rynku Rolnego.

Nominację do Perły 2011 otrzymali:

  1. Paweł Surażyński Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za kiełbasę mazowiecka podsuszaną
  2. Halina Witkowska za Fafernuchy
  3. Wioletta i Dariusz Marcinowscy za Likier Radziwiłłowski.

W grupie gastronomicznej Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody:

I nagroda: Wioletta i Dariusz Marcinowscy za rosół dworski polski mazowiecki i kapłon staropolski w śmietanie,

II nagroda: Restauracja ,,Poświętne” w Płońsku za żurek i pierogi z mięsem i bukietem surówek,

III nagroda: Murzynowska Teresa, Wiśniewski Zdzisław za zupę krem z dyni i ziemniaczane kluski z  Serem,

Wyróżniono: Koło Gospodyń Wiejskich z Serocka za roladę ziemniaczaną i kotlety mięsno-kapustne.

Nominację do Perły 2011 otrzymali: Wioletta i Dariusz Marcinowscy za rosół dworski polski mazowiecki.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009