- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Miodobranie w skansenie
3 lipca br. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się doroczne „Miodobranie kurpiowskie”. Niemal 1500 osób zwiedzało wiejskie zagrody, obcowało z mazowieckim folklorem, ale przede wszystkim degustowało wiele gatunków miodów i odkrywało jego lecznicze właściwości.
Miodobranie w skansenie to także święto pszczelarzy – ludzi kochających pszczoły i wiedzących najlepiej, który miód jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. Ponad 15 wystawców prezentowało różne gatunki miodu, produkty miodopochodne i świece woskowe.
Skansen w Sierpcu tradycyjnie zadbał o to, by zarówno rodowici Mazowszanie, jak i przyjezdni goście nie narzekali na nudę i monotonię. Odwiedzając kolejne zagrody chłopskie, uczestnicy imprezy towarzyszyli gospodarzom w ich codziennych zajęciach domowych. Z bliska przyglądali się m.in. praniu i maglowaniu bielizny, kręceniu powrozów z użyciem kołowrotka powroźniczego, wirowaniu śmietany za pomocą centryfugi. Częstowani wiejskim chlebem i masłem ubitym w kirzance z kroplą złocistego miodu - wracali do czasów dzieciństwa. Największe zainteresowanie wzbudzały jednakpokazy odsklepiania wosku z ramek, wirowania miodu oraz zakładania węzy w ramkach. Urządzenia służące do podbierania i odwirowywania miodu, maski ochronne, podkurzacze służące do okurzania pszczół podczas podbierania miodu przykuwały wzrok zwiedzających. Nie każdy wie, że aby uzyskać wartościowy miód, pszczelarz musi przygotować ramki, czyli założyć węzę (rodzaj woskowego „szablonu” z wytłoczonymi kształtami komórek plastra pszczelego umieszczany w ramce). Ramki z węzą montuje się w ulu. Pszczoły wypełniają komórki miodem, a następnie zasklepiają woskiem. Miód podbiera się gdy jest już dojrzały, odparowany i zasklepiony.
Spacerując między stoiskami, można było nabyć pięknie zdobione świece wykonane z wosku, pyłek kwiatowy, maść propolisową, miody pitne i naturalnie wszystkie gatunki miodu. Kto tylko chciał, mógł zrobić zapas miodu na całą zimę.
Na deskach amfiteatru wystąpił niezwykle utytułowany Amatorski Zespół Regionalny im. Władysława Stanisława Reymonta z Lipiec Reymontowskich. W pierwszej części koncertu licznie zgromadzona publiczność obejrzała m.in. obrzęd tradycyjnych oczepin i wysłuchała humorystycznych przyśpiewek weselnych w ramach widowiska folklorystycznego „Wesele Boryny” . W drugiej części zespół zaprezentował barwną „Wiązankę melodii i tańców łowickich”.