- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
O produktach tradycyjnych w Puszczy Mariańskiej
Blisko 100 zainteresowanych wzięło udział w szkoleniu nt. produktów tradycyjnych, które odbyło się 30 czerwca br. w Puszczy Mariańskiej. Spotkanie zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Do gminnego ośrodka kultury przybyli producenci, przetwórcy i rolnicy, którzy w wytwarzaniu produktów tradycyjnych i regionalnych upatrują szanse zarówno na zachowanie lokalnych tradycji kulinarnych jak i na zwiększenie dochodowości swoich gospodarstw rolnych. Dlatego szczególnym zainteresowaniem cieszyły się porady eksperta z Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego („Produkty tradycyjne i regionalne szansą rozwoju regionu”) oraz zaproszonego lekarza weterynarii („Prawne możliwości przetwarzania surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolników indywidualnych”).
Spotkanie było elementem cyklu, w którym podobne szkolenia zostaną zorganizowane w innych częściach województwa.
Już teraz zapraszamy do Płońska 24 sierpnia br.