Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Najlepsze mazowieckie smakołyki 2010 roku nagrodzone!

19.05.2011

Chleb życia, ciasto marchewkowe Dajany, udziec z sarny pieczony w winie, półgęsek staropolski, pierzga z propolisem w miodzie spadziowym, zuraźyna kurpśöska, likier jajeczny radziwiłłowski to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w czwartej już edycji konkursu o Laur Marszałka. 18 maja br. producenci przysmaków odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. Uroczystość miała miejsce na Praskiej Giełdzie Spożywczej podczas VII Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”.

Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki przyciągnęły do Ząbek tłumy konsumentów i smakoszy zdrowej żywności. Na stoiskach swoje wyroby prezentowało blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Można było zatem skosztować wielu smakołyków – chleba, miodu, serów i różnego rodzaju wędlin, a te, które przypadły do gustu, także zakupić.

Swoją ofertę prezentowały małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości. Obecność na praskiej giełdzie to dla nich możliwość wymiany doświadczeń i szansa, aby zaistnieć na rynku spożywczym. Impreza pokazuje bowiem, w jaki sposób łączyć imponujący dorobek kulinarny polskich regionów ze współczesną, wysoką jakością wytwarzania.

- Każdy marzy o tym, aby zdrowo i smacznie zjeść. Jako lekarz doceniam wagę jakości żywności. To co jemy, jak jest przygotowane, jakimi metodami wyhodowane lub przetworzone ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia – powiedział marszałek Adam Struzik. Zaznaczył, że zdrowa żywność to doskonały sposób na aktywizację środowiska wiejskiego, nowe obszary aktywności zawodowej i co najważniejsze – nowe źródła dochodu. Dlatego warto podejmować różnego rodzaju inicjatywy promujące produkty tradycyjne i regionalne – dodał.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 77 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz likiery. Kapituła konkursu wybrała 14 najsmaczniejszych produktów, a dwóm przyznała wyróżnienia.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim m.in.: wyroby piekarnicze, cukiernicze, a także wędliny oraz przetwory mięsne, produkty mleczarskie, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje. W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce do tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego. Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych oraz metody wytwarzania.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Galeria zdjęć

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009