- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Najlepsze mazowieckie smakołyki 2010 roku nagrodzone!
Chleb życia, ciasto marchewkowe Dajany, udziec z sarny pieczony w winie, półgęsek staropolski, pierzga z propolisem w miodzie spadziowym, zuraźyna kurpśöska, likier jajeczny radziwiłłowski to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w czwartej już edycji konkursu o Laur Marszałka. 18 maja br. producenci przysmaków odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. Uroczystość miała miejsce na Praskiej Giełdzie Spożywczej podczas VII Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”.
Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki przyciągnęły do Ząbek tłumy konsumentów i smakoszy zdrowej żywności. Na stoiskach swoje wyroby prezentowało blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Można było zatem skosztować wielu smakołyków – chleba, miodu, serów i różnego rodzaju wędlin, a te, które przypadły do gustu, także zakupić.
Swoją ofertę prezentowały małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości. Obecność na praskiej giełdzie to dla nich możliwość wymiany doświadczeń i szansa, aby zaistnieć na rynku spożywczym. Impreza pokazuje bowiem, w jaki sposób łączyć imponujący dorobek kulinarny polskich regionów ze współczesną, wysoką jakością wytwarzania.
- Każdy marzy o tym, aby zdrowo i smacznie zjeść. Jako lekarz doceniam wagę jakości żywności. To co jemy, jak jest przygotowane, jakimi metodami wyhodowane lub przetworzone ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia – powiedział marszałek Adam Struzik. Zaznaczył, że zdrowa żywność to doskonały sposób na aktywizację środowiska wiejskiego, nowe obszary aktywności zawodowej i co najważniejsze – nowe źródła dochodu. Dlatego warto podejmować różnego rodzaju inicjatywy promujące produkty tradycyjne i regionalne – dodał.
Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 77 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz likiery. Kapituła konkursu wybrała 14 najsmaczniejszych produktów, a dwóm przyznała wyróżnienia.
Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim m.in.: wyroby piekarnicze, cukiernicze, a także wędliny oraz przetwory mięsne, produkty mleczarskie, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje. W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce do tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego. Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych oraz metody wytwarzania.
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.