- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
I Ogólnopolskie Targi Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
W dniach 15-17 kwietnia 2011 r. w Gdańsku odbyły się I Ogólnopolskie Targi Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.
Na targach prezentowali swoje wyroby członkowie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego z całej Polski – zarówno kucharze, restauratorzy, jak i producenci żywności wysokiej jakości, spełniającej podstawowe kryterium przynależności do sieci: wyroby i surowce użyte do ich przygotowania są ściśle związane z danym regionem.
Na targach swoją ofertę zaprezentował także Samorząd Województwa Mazowieckiego. W ramach stoiska można było degustować pieczywo i wyroby cukiernicze pochodzące z dwóch mazowieckich piekarni: Piekarni Ratuszowej Radzikowscy oraz Piekarni Kurpiowskiej "Serafin", smalec wytwarzany przez P.P.U.H. Stelmański oraz Miód Kurpiowski prezentowany przez Kurpiowsko Mazowiecki Związek Pszczelarzy w Ostrołęce.
Targi były doskonałą okazją do promocji żywności tradycyjnej, lokalnej, o wysokiej jakości, przygotowanej bez chemicznych dodatków i ulepszaczy.
Targi Dziedzictwa Kulinarnego zainaugurowała konferencja „Żywność – Turystyka – Edukacja. Przykłady dobrych praktyk w polskich regionach należących do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego”. Podczas konferencji przedstawiono dokonania województw należących do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego mające na celu popularyzowanie Sieci w regionach. Dotychczasowe działania oraz osiągnięcia Samorządu Województwa Mazowieckiego przedstawił Pan Kazimierz Porębski – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich.
Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele branży rolnej i spożywczej, szkół zawodowych, średnich i wyższych o profilu rolniczym, turystycznym oraz hotelarsko-gastronomicznym, a także przedstawiciele administracji samorządowej.