- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Tradycyjna Wielkanoc na Kurpiach
Dnia 12 kwietnia 2011 roku w Parlamencie Europejskim w Brukseli, w sali Yehudi Menuhin, poseł Jarosław Kalinowski otworzył wystawę "Tradycyjna Wielkanoc na Kurpiach". Patronat honorowy nad wystawą sprawował Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, który wyraził ogromną radość z uczestnictwa w spotkaniu, pokazującym w "sercu Europy" bogactwo mazowieckiej kultury. Wydarzenie zaszczycił swoją obecnością m. in. Ambasador RP przy Królestwie Belgii Sławomir Czarlewski, a także przedstawiciele biur regionalnych województw, samorządowcy z gmin kurpiowskich na czele ze starostą powiatu ostrołęckiego Stanisławem Kubłem, a przede wszystkim europosłowie, asystenci oraz pracownicy instytucji europejskich.
Ekspozycji tradycyjnych i kolorowych pisanek, kunsztownych wycinanek oraz wysokich palm z bibułowych kwiatów, towarzyszyła wystawa plakatów i rękodzieła z Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. Plansze przedstawiały stroje ludowe z regionów Kurpi Białych i Zielonych, charakterystyczną architekturę wiejską i sakralną, wzory wyrobów ceramicznych oraz zwyczaje i tradycje ludu kurpiowskiego. Na żywo prezentowano skomplikowane techniki wykonywania pisanek, wycinanek i palm wielkanocnych. Wszyscy nie mogli wyjść z podziwu nad perfekcyjnym wykonaniem eksponatów.
Goście mieli również niepowtarzalną okazję wysłuchania koncertu muzyki ludowej, przedstawionej w oryginalnych, nietypowych aranżacjach. Pasja artystów udzieliła się uczestnikom do tego stopnia, iż przyłączyli się i długo śpiewali wspólnie z zespołem. Jak przystało na tradycyjną, polską Wielkanoc, nie zabrakło również kurpiowskich świątecznych potraw i napojów. Na stole oprócz żurku, domowych wędlin i mięs, można było odnaleźć tradycyjną ćwikłę, faszerowane ryby oraz ciasta.